Image default
BIH

SUĐENJE Vozač Ahmetovića “na papiru” bio analitičar

SARAJEVO – Na suđenju Sadiku Ahmetoviću, bivšem ministru sigurnosti BiH, za zloporabu položaja, svjedok Tužiteljstva BiH potvrdio je da je vozač optuženog imao ugovor o djelu za druge poslove koje nikada nije obnašao, prenosi BIRN BiH. Samir Agić, koji je izjavio da je od 2005. pomoćnik ministra sigurnosti BiH i šef Sektora za zaštitu i spašavanje, govorio je o uspostavi Operativno-komunikacijskog centra, koji je pušten u rad 2010. godine. Naveo je da je Centar profunkcionirao zahvaljujući donatorskim sredstvima, prije svega Danske, od milijun eura. Dodao je i da Centar u kadrovskom smislu nije bio u potpunosti popunjen a jedna od upražnjenih pozicija bila je i mjesto analitičara koji je, među ostalim, trebao prikupljati podatke o česticama u zraku uz pomoć doniranog softvera. Agić je rekao da se zalagao za popunjavanje pozicija, jer je bilo potrebno i Danskoj pokazati da se nešto radi za njihov novac. Svjedok je naveo da je za poziciju analitičara Ahmetović dostavio podatke za Adnana Bektića, koji je bio njegov vozač, ali da Bektić nije izvršavao svoje poslove. Naveo je i da mu je u Uredu ministra rečeno da je Bektić potreban na drugim poslovima i da je dobivao uvjeravanja da će Bektić raditi. Agić je izjavio i da je dva puta pisao zahtjev za produženje ugovora o djelu za Bektića, dok je treći put to odbio.

Obrana Ahmetovića pitala je svjedoka je li od početka bio svjestan da Bektić ne radi i je li, kao rukovoditelj, bio dužan osigurati zakonitost rada obzirom da je imao angažiranu osobu koja ne radi. Upitan je i zašto je tek treći put odbio dostaviti zahtjev za produženje ugovora.

Agić je odgovorio da je postojalo naređenje ministra da Bektić bude prebačen u Ured te da u ministarstvima, inače, postoji praksa preraspoređivanja. Dodao je da su dvoje drugih kolega preuzeli te analitičke poslove, ali da su se žalili jer za to nisu bili plaćeni. Branitelj Enver Ćosićkić predočio je Bektićev ugovor o djelu svjedoku, koji je potvrdio da, osim Ahmetovićevog potpisa, na njemu postoje i parafi drugih nadležnih osoba u Ministarstvu. Agić je kazao da je Bektić trebao njemu podnositi izvješće o radu, ali to nije činio jer ga nije imao o čemu ni izvijestiti.

Kao svjedok Tužiteljstva saslušana je i Danka Vujadin, koja je, kao istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, bila uključena u rad na ovom predmetu. Ona je rekla da je koncem 2012. podnesena anonimna predstavka protiv Ahmetovića i drugih. Kazala je i da dokumentacija koju je dostavilo Ministarstvo pokazuje da je Bektić 2010. i 2011. godine radio kao vozač na osnovu ugovora o radu, a da su 2011. i 2012. s njim zaključeni ugovori o djelu za poslove izrade strateških planova o stanju sigurnosti i Operativno-komunikacijskog centra. Vujadin je dodala da je potpisano četiri ili pet ugovora na po tri mjeseca te precizirala da u ugovorima o djelu nije bilo predviđeno obavljanje poslova vozača. Navela je i da su iz Ministarstva dobili listu iznosa koji su isplaćeni Bektiću. Na pitanje branitelja Ćosićkića je li itko u Ministarstvu ukazao da Bektić ne radi poslove za koje je angažiran, svjedokinja je odgovorila da nije, ali da je Agić upućivao inicijativu da mu treba ljudi i da ima samo ljude ‘na papiru’.

Ahmetovića optužnica tereti da je od konca 2011. do rujna 2012. godine potpisao četiri ugovora o djelu s Bektićem, koji nije obavljao naručene poslove. Kako se navodi, optuženi je Bektiću omogućio stjecanje nezakonite imovinske koristi u visini od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u visini od 3.400 KM. Nastavak suđenja u ovom predmetu planiran je za 22. ožujak. (BIRN)