Image default
DNEVNI

ZATVARA SE KANTON SARAJEVO! Što slijedi u ostatku Federacije BiH?

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, zatvaramo Kanton Sarajevo – od petka u 20 sati do ponedeljka u 6 sati ujutro, potvrdio je danas kantonalni premijer Edin Forto, prenosi Nova BH.

Kako sa očekuje, građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi. Radit će apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe.

“Postoji nekoliko stvari koje su se desile. Novi soj je agresivniji, virulentniji, puno lakše razvija teške kliničke slike od ovoga na kojeg smo navikli u dosadašnjem dijelu pandemije. Bolnički kapaciteti su popunjeni, zdravstveni sistem je na granici, ako se rast nastavi – nećemo moći zbrinjavati ni one sa lakšom slikom”, rekao je Forto.

“Zbog svega toga smo odlučili, nastavit ćemo jako sprovođenje mjera radnim danima do vikenda. A za vikend, u 20:00 uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 07:00 sati u ponedjeljak. Svi će biti zatvoreni osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, zdravstvene ustanove i javni prijevoz”, kazao je Forto.

“Bit će omogućena samo dostava hrane i pića, moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom. Ovo radimo jer nam je struka rekla da su vikendi najjača žarišta i najagresivnije se širi virus. Ovo radimo samo za ovaj vikend, pratimo situaciju iz dana u dan – a ako se pogorša – morat ćemo ići sa oštrijim mjerama”, kazao je.

Na koncu je pozvao Krizni štab FBiH da shvati da KS nije sam.

“Da ne možemo spriječiti kretanje građana, odlazak iz Kantona, odlazak u RS, Kiseljak, Visoko ili Mostar na koncert. Potrebna je akcija višeg nivoa vlasti. KS radi ono što može i nastavit će to raditi”, istakao je Forto.

Što će biti s ostalim dijelovima Federacije BiH još uvijek nije poznato. Podsjećamo da županijske vlade imaju nadležnost uvesti strožije mjere u odnosu na one koje propiše Federacije.

Evidentno je da se očekuju sutrašnje odluke s federalne razine.

Podsjetimo, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, inače predsjednik novoformiranog Ad Hoc tima govorio je o predstojećim izazovima za ovu grupu ljudi.

U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, rekao je Pehar.

Pehar je naveo da je epidemiološka situacija loša, te da će sutra biti objavljene nove mjere.

– Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a sutra (utorak) ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke, zaključio je Pehar.