Image default
DNEVNI

Smrtnost u 2020. povećana za čak 15,11 posto!

Piše: Dragan Bradvica

Pandemija koronavirusa u Bosni i Hercegovini ponovni bijesni i iz dana u dan uzima sve više života naših sugrađana, bolnice su pune pacijenata s teškom kliničkom slikom, zdravstveni sustav je na rubu pucanja.

Uz to, ono što je bilo nezamislivo samo prije mjesec dana sada se otvoreno najavljuje – novi lockdown. Ukoliko do toga pak dođe to će značiti i kraj za mnoge gospodarstvenike i gubitak radnih mjesta koji će se vjerojatno ponovno mjeriti u desecima tisuća.

Sve to samo još jednom pokazuje, u najmanju ruku, nesnalaženje domaćih vlasti, pa i onih zdravstvenih, što nas je koštalo bukvalno ljudskih života. S obzirom na činjenicu kako BiH još uvijek nema niti izbliza dovoljno cjepiva nije realno očekivati da će se ove ‘crne’ brojke popravljati u sljedećih nekoliko mjeseci.

Poražavajuća statistika

A i podaci Agencije za statistiku BiH više nego jasno ukazuju na veliko povećanje smrtnosti u našoj zemlji u 2020., a situacija je u prva tri mjeseca ove godine još i gora.

– U BiH je tijekom 2020. registrirano je 25.994 živorođene djece što u odnosu na 2019. pokazuje pad broja živorođenih za 4,47 posto, a umrlo je 42.803 osoba, što u odnosu na 2019. pokazuje rast broja umrlih za 15,11 posto. Tijekom 2020. u BiH sklopljeno je 15.114 brakova, što u odnosu na 2019. pokazuje smanjenje za 19,79 posto. Tijekom 2020.razvedeno je 1.973 braka, što predstavlja smanjenje od 15,68 posto odnosu na 2019., navodi se u priopćenju.

Dakle, samo iz ove dvije rečenice jasno je u kakvoj se situaciji nalazi naša država – natalitet je nastavio rapidno opadati, bilježi se veliki pad sklopljenih brakova a smrtnost je rasla. Kada dodamo svemu veliko iseljavanje proteklih pet, šest godina slika je potpuna. Ukoliko gledamo samo smrtnost u 2020., ona je bila najmanje u siječnju kada je umrlo 2.800 osoba a uvjerljivo najviša u studenom (5.410 osoba) i prosincu (5.962). Vrlo negativni trendovi su se nažalost nastavili u siječnju, veljači i ožujku tekuće godine i veliko je pitanje kada će se oni zaustaviti.

Politika i dalje ‘u svom filmu’

Oni od kojih bh. narodi i žitelji očekuju odgovore, godinama ih ne nude. K tome, u tijekom pandemije su se više brinuli o kupovini skupocjenih automobila, opremanjima luksuznih ureda te zadržavanju svakog feninga pozamašnih plaća i naknada nego o životima onih koji su ih birali te spasu ekonomije.

Tako nikoga i ne zanima to što smo drugi po smrtnosti u cijeloj Europi, to što smo po ekonomskih parametrima i razini korupcije na samom europskom dnu, to što i ovi koji su ostali u BiH samo čekaju ponovno otvaranje granica da bježe iz ove kaljuže.

Strategije izlaza iz živog blata koje nas malo po malo guta posljednjih 25 godina nema niti na vidiku, ali zato svakodnevno ima priča od ratovima od prije sto godina, političkim idejama koje su nezamislive u civiliziranim državama, tko je koga nadmudrio u igri koja ionako nikome ne može donijeti nikakvu korist. S takvim političkim (kvazi)elitama ništa bolje od gore pobrojanih parametara nismo mogli niti očekivati.

VEZANO

Japan odobrio deksametazon za liječenje koronavirusa

urednik

Konakovićeva supruga pozitivna na koronavirus: “Noći gušećeg zastrašujućeg kašlja”

urednik

ZNANSTVENICI: Uvesti nadoknadu vitaminom D za oboljele od Covida-19

urednik