Image default
BIH

CVJETNICA Kardinal Puljić predvodio središnje Misno slavlje u sarajevskoj katedrali

SARAJEVO – Na Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodinove i Svjetski dan mladeži, jučer je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečano Euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića i još četvorice svećenika. Kako se na Cvjetnicu Crkva spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem, gdje će podnijeti muku i smrt te uskrsnuti, kardinal Puljić i koncelebranti obučeni u misno ruho crvene boje pošli su u predvorje katedrale. Nakon što je pozvano okupljene vjernike da s čitavom Crkvom započnu slavlje vazmenog otajstva, tj. muke i uskrsnuća Kristova, i da slijede Gospodina na križnom putu, kardinal je blagoslovio palmine i maslinove grančice koje su na dar katedralnoj vjerničkoj zajednici donijeli iz Hercegovine Miljenko Sesar i đakon vlč. Tomislav Rajič. Zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa, nije bilo uobičajene svečane procesije oko katedrale. Nakon što je katedralni župnik preč. Mato Majić navijestio evanđeoski odlomak o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem, a bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu pročitali misna čitanja, nazočni su pobožno stojeći slušali Muku Gospodina našega Isusa Krista po Marku.

Opasno kad čovjek izgubi vlastitu prosudbu

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić napomenuo je da svi nazočni, nakon slušanja evanđeoskih izvješća o svečanom Isusovu ulasku u Jeruzalem te o njegovoj muci i smrti na križu, prebiru spomenute događaje u svojim mislim i svom srcu. „Zanimljivo je da narod, koji je u Isusu gledao kralja židovskoga i svečano ga dočekao u Jeruzalemu kličući Hosana i prostirući palmine grane i svoje prostirke, za nekoliko dana viče: Raspni ga, raspni!“, kazao je kardinal Puljić ukazujući na populizam i kolektivnu svijest. „A Bog surađuje osobno. Vrlo je opasno kad čovjek izgubi vlastitu prosudbu“, upozorio je vrhbosanski nadbiskup pozivajući sve da uvijek traže sigurnost u onome što čovjeka približuje Bogu i po Isusovu primjeru u poniznosti i prihvaćanju volje Očeve, a ne u euforiji, pljeskanju i oholosti. Potaknuo je da, razmišljajući o Isusovoj muci, nastoje otkriti smisao svoga životnog putovanja. Napomenuvši da hercegovački franjevac fra Tomislav Pervan u svojoj kolumni, objavljenoj u novom broju Katoličkog tjednika pod naslovom „Vrijeme nesigurnosti i neizvjesnosti“ lijepo razmišlja o ljudskoj (ne)sigurnosti upravo u vrijeme pandemije koju proživljavaju, kardinal Puljić kazao je da ne treba sigurnost polagati u oružje ili novac ili bilo što zemaljsko jer je to relativno i prolazno. „Čovjeka je blokirao strah pred smrću. Ali, Isus daje sigurnost. Krist dostojanstveno prihvaća križ, nosi ga, biva na njemu raspet i dostojanstveno umire na križu. On, Bogočovjek“, rekao je kardinal dodavši da Isus nije krio svoju ljudsku dimenziju koja je bila posebno vidljiva dok se u Getsemanskom vrtu krvlju znojio. Pozvao je vjernike da „uđu“ u Isusovu dušu i srce u trenucima kada Gospodin prihvaća toliko poniženje i muku dodavši da je Isusa također mučila i svijest da će ta njegova muka u povijesti čovječanstva za neke biti uzaludna. Napomenuo je da je svakom teško kad podnese uzalud neku žrtvu za drugoga.

“Razmišljajući o muci Kristovoj, čovjek traži odgovor u svim nesigurnostima i strahovima“, rekao je karidnal Puljić potičući sve da ponove s Isusom riječi iz Getsemanija: Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti! Kao i riječi s križa: Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj. „Taj Isusov stav treba biti stav svakog njegova učenika. To nas pripravlja da što dublje proživimo otajstvo Kristove muke, smrti i uskrsnuća. „Neka ova nedjelja, koja je tako puno simbolike, u nama probudi tu vjeru: valja ići za Isusom, valja s Isusom reći: Oče. Budi volja tvoja!“, kazao je kardinal Puljić napominjući da je to lako reći ali teško provesti u djelo jer se u čovjeku pojavi strah da će se izgubiti i nestati. „Gospodine, ojačaj nas u hodu za tobom da nas ne zavede populizam“, rekao je nadbiskup Vinko dodajući da su brojni ljudi radi vlasti i koristoljublja spremni žrtvovati istinu i pravdu. „Ne daj, Gospodine, da nas zavede takav duh nego daj da hrabro za tebe svjedočimo, da se ne bojimo žrtve i križa i da budemo vjerodostojni dvoji učenici“, kazao je kardinal Puljić na kraju svoje propovijedi. (kta)