Image default
ZDRAVLJE

Iskoristite proljeće za uživanje u šparogama

Jeste li i vi ljubitelj karakterističnog okusa šparoga? Naravno! Onda se sigurno radujete njihovoj sezoni, jer jest ćete ih s jajima, u juhama, u rižotu, sa šunkom, u salatama, zapečene sa sirom, kuhane, frigane, s roštilja…


Šparoge zapečene sa sirom

Sastojci za šest osoba:

  • kilogram šparoga koje ste oprali i otrgnuli im tvrdi dio
  • 180 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 3 češnja češnjaka usitnjenog
  • sol i papar
  • 220 g svježe naribanog parmezana
  • 220 g narezane mozzarelle

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200ºC. Stavite šparoge u prikladan lim za pečenje, prelijte ih vrhnjem i pospite usitnjenim češnjakom. Dobro začinite solju i paprom, pa pospite parmezanom i mozzarellom.
  2. Pecite dok se sir ne rastopi i pozlati, a šparoge omekšaju. Za to će trebati 25 do 30 minuta. Odmah poslužite.


Salata sa šparogama s roštilja i pečenim jajima

Sastojci za šest osoba:

  • 500 grama srednjih šparoga bez tvrdog dijela
  • 6 velikih jaja
  • 6 šalica rukole
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 1 čajna žlica senfa Dijon
  • sol i papar
  • 2 jušne žlice neslanog maslaca
  • 170 g svježe naribanog parmezana

Priprema:

  1. Upalite roštilj ili zagrijte grill tavu. Umutite 3 jušne žlice maslinovog ulja, limunov sok i senf, pa dodajte sol i papar. U velikoj zdjeli pomiješajte šparoge s tom mješavinom.
  2. Pecite šparoge na roštilju ili roštilj tavi oko pet minuta, dok ne omekšaju i potamne mjestimično. Držite ih na toplom.
  3. U međuvremenu u velikoj neprianjajućoj tavi otopite maslac na umjerenoj vatri. Na maslacu ispecite jaja tako da se bjelanjci stegnu, a žumanjci ostanu tekući, trebat će vam oko pet minuta. Posolite i popaprite.
  4. U zdjeli začinite opranu rukolu limunovim sokom. Podijelite je u tanjure, na salatu stavite šparoge s roštilja, povrh položite pečena jaja te naribajte parmezan.


Rižoto sa šparogama i kozicama

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 grama šparoga bez tvrdog dijela
  • 350 grama mesa kozica
  • sol i papar
  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 6 jušnih žlica neslanog maslaca
  • 1 mali luk, narezan
  • 350 grama riže
  • 1 šalica suhog bijelog vina
  • prstohvat šafrana
  • 1/4 šalice svježe naribanog parmezana

Priprema:

  1. Skuhajte šparoge u posoljenoj vodi da omekšaju. Ocijedite ih i ohladite pa narežite.
  2. Začinite meso račića solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i pecite račiće na umjerenoj vatri oko tri minute, okrećući ih, dok ne pobijele. Premjestite ih u tanjur.
  3. U loncu skuhajte temeljac s četiri šalice vode. Pokrijte da ostane topao.
  4. U prikladnoj posudi otopite 4 jušne žlice maslaca, pa na njemu na umjerenoj vatri pirjajte luk, miješajući, dok ne omekša. Dodajte rižu i pirjajte je miješajući dvije minute. Tada ulijte vino i pirjajte dok gotovo ne ispari.
  5. Ulijte dovoljno temeljca i kuhajte miješajući dok ga riža ne upije. Tada dodajte šafran i nastavite pomalo dodavati temeljac, nakon što se prethodni gotovo apsorbira, najviše pola šalice odjednom. Rižoto je gotov kad je kremast, a riža je al dente. Umiješajte sir i ostatak maslaca, dodajte šparoge i račiće. Začinite solju i paprom.

Izvor: živim.hr