Image default
BIH

Crne prognoze: Do 1. srpnja u BiH će biti 10.000 mrtvih

Do srpnja ove godine u Bosni i Hercegovini od posljedica koronavirusa moglo bi umrijeti više od 10 tisuća ljudi. Pokazala su to predviđanja neovisnog medicinskog istraživačkog centra na Sveučilištu „Washington“, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME). IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posljedica koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

IMHE predviđa da će u BiH trenutna brojka, koja je veća od 6.500 preminulih osoba, do 1. srpnja narasti do 10.134. Prema navedenim podacima, najgora situacija bit će sredinom travnja i u prvom dijelu svibnja, kada će dnevno biti više od 100 preminulih.  

Za sredinu travnja predviđaju nam i tisuće novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u lipnju. Broj novih zaraza, jasno, ovisi o korištenju maski. Predsjednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić je za Avaz kazao kako je maska moćno oružje protiv virusa, kao i sve druge epidemiološke mjere. – Mjere su dobre, ali su limitirane u svom djelovanju. One samo donekle mogu biti efikasne, za nastavak borbe potrebno je cijepljenje.

VEZANO

U FBiH za 24 sata prijavljeno čak 14 smrtnih slučajeva od Covid-19

urednik

KORONA U BiH: Nova 233 pozitivna slučaja!

urednik

U BiH 244 novih zaraženih

urednik