Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Nemoralna čestitka HDZ BiH za Uskrs

Dok katolici suosjećaju s mukom Isusovom u “Velikome tjednu” i iščekuju Uskrs, a svi Travničani pripremaju za izbor načelnika svog grada u sjeni suludog bojkota Hrvata kojeg im je retardirano nametnuo nacionalni poglavica iz Mostara, općinski vijećnici iz HDZ-a BiH i SDA su im u srijedu prosuli lešinarski  fekalije po obrazu.

Nezapamćeno drsko, nečovječno su stari proračunski gramzljivci donijeli odluku o povećanju paušala. Sramnu ulogu su odigrali i jezivu čestitiku katolicima za Uskrs poslali vijećnici stožerne stranke HDZ-a BiH izuzev čestitog liječnika, moralne gromade, dr. Velimira Valjana.

Doktor Veljan postupio ljudski

Stranački lokalni vođa Bojan Domić se još jedanput obrukao i grubo neljudski poigrao s dostojanstvom Hrvata Travnika i morat će zajedno sa svojim nalogodavcima i pristašama položiti račune pred narodom. 

Općinsko vijeće Travnik usvojilo je u srijedu odluku o uvećanju vijećničkih paušala, čiji će mjesečni bruto iznos, umjesto 405 KM, iznositi nešto više od 462 KM. Paušali predsjednika klubova političkih stranaka uvećani su sa 462 KM, na bruto iznos od oko 520 KM. Toliku plaću bi poželjeli mnogi Travničani  zaposleni u privatnome sektoru.

Odluku su izglasala 22 vijećnika bratskih stranaka HDZ-a BiH i SDA osim  dr.Veljana koji je smogao snage oteti se iz kandži bestidnika.

-Doktor Valjan postupio je i gospodski i ljudski, te mu na tome čestitam, posebno što je član vladajuće koalicije i što je na taj način vrlo hrabro i iskreno postupio. Drago mi je da ovo povećanje nisu podržali vijećnici NiP-a, SDP-a i HZD-a 1990. Zato narod mora birati ovakve ljude. Ljude koji pokazuju hrabrost i sposobnost, ljude koji misle i djeluju na ljudski način, a ne one koji pokazuju samo podobnost i koji služe samo kao ruke, za glasanje po uskim stranačkim direktivama, poručio je oporbeni kandidat za načelnika Travnika Haris Kaniža.

Sramno je većina režimskih medija prešutjela ovu skandaloznu povišicu, ili su tek sporadično objavili šturu informaciju. Zato su lokalni neovisni mediji omogućili ljudima da svoj bijes i unutarnji nemir podijele s javnošću. 

“Posebno je razumljivi  I dojmljiv bio nastup slušateljice iz Travnika koja je u suzama poručila da se stidi ovakve Odluke i sve one koji su glasovali nazvala vrlo pogrdnim imenima.

SDA kaže da je to investicija

U eteru Travničke radio postaje su se mogle poslušati i tužne priče o ljudima koji žive na rubu egzistencije.  Urađena je i anketa u Travniku na tu temu, a u istoj su jednoglasno osuđeni vijećnici koji su digli ruke i komentirali kako samo povećavaju sebi, a ništa ne rade.

Vijećnici SDA su pokušali oprati nagrđenu savjest i u neku ruku namagarčiti kolege iz HDZ-a BiH. Oni su posve licemjerno tobože odlučili da će novac od uvećanih paušala donirati u humanitarne svrhe. To su jeftini spinovi, oni su morali svim silama spriječiti donošenje ogavne  odluke.   

Ekrem Mrakić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Travnik kazao je kako nije vrijeme za bilo kakvo povećanje primanja vijećnicima u doba pandemije koronavirusa.

– Istina, mi smo dio većine u Općinskom vijeću. Inicijativa za ovu odluku nije došla iz Kluba vijećnika SDA. Glasali smo kako smo glasali zato što želimo realizirati niz investicija u Travniku. Ne želimo ugroziti budžet. Donirat ćemo ovaj novac u humanitarne svrhe, organizacijama, udruženjima, ljudima koji su u stanju potrebe. Svi vijećnici SDA potpisali su se da će novac od povećanja paušala donirati, kazao je Ekrem Mrakić, šef kluba vijećnika SDA.

Devedesetka traži reakciju HNS-a

-Iskreno se nadajući da će današnja sjednica OV Travnik pokazati tračak solidarnosti, suosjećanja, nade i razumijevanja shodno vremenu pandemije u kome se nalazimo, te da se bar danas neće gledati osobni interes ponovno sam razuvjerena. U politici sve ima svoje vrijeme i svoje mjesto, a danas sigurno nije bilo potrebe za usvajanje povećanja vijećničkog paušala, poručila je vijećnica HDZ-a 1990 Danijela Lovrić, koja je također pokazala ljudskost i glasovala protiv blamaže stožernih vijećnika.

Kako doznaje  Dnevni list, dužnosnici iz “devedesetke” s područja Središnje Bosne traže da se u okvirima HNS-a otvori rasprava o beskrupuloznom ponašanju vijećnika Čovićeve stranke i utvrdi odgovornost.

-SDA-HDZ savezništvo je došlo u bezizlaznu situaciju, iz koje katolike i muslimane i pravoslavce Travničkog sreza može izvući samo nova stara tradicionalna politika u kojoj je sreća jednog naroda istovremeno i sreća drugog i trećeg naroda i svakog pojedinca, i obrnuto. Bošnjački vladajući bračni par, koji je desetljećima imao apsolutnu vlast nad Bošnjacima, gubi na svim stranama i trenutno se spašava u Travniku. Ukoliko im Haris Kaniža otme Travnik i spasi ovaj kraj od njihovih hobotnica, onda dolaze bolji dani i za čitavu Federaciju, a onda, obnavljanjem tradicionalne srednjobosanske politike. Haris Kaniža sa novom nekorumpiranom generacijom političara, poput Senada Mašetića koji mu se nedavno pridružio, mogu spasiti i cijelu BiH razgradnjom kanceroznih etno-nacionalnih SDA – HDZ-ovih mreža koje nikome nisu donijele dobro, analizirao je višegodišnje pupčane veze SDA i HDZ BiH na području Travnika, koje su pucale redovito preko leđa uglavnom hrvatskog naroda, jedan ugledni bošnjački intelektualac iz sarajevske perspektive. J. S.