Image default
DNEVNI

SUĐENJE: Kako je dogovarana nabava respiratora

SARAJEVO – Danas je pred Sudom BiH nastavljeno suđenje u predmetu “Novalić i drugi“ a koji se tiče nabave kineskih respiratora za potrebe FBiH u jeku pandemije korona virusa 2020. Iskaz je na jučerašnjem ročištu dala Bahra Džaka, tajnica premijera FBiH Fadila Novalić,a koja je govorila o aktivnostima Ureda premijera u vrijeme nabave ovih uređaja, o ponudama, pismima namjere i drugim zbivanjima. Prema njezinom svjedočenju, nabavi su prethodili sastanci premijera s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo, Federalne uprave Civilne zaštite, čiji je suspendirani direktor Fahrudin Solak jedan od optuženih u ovom predmetu.

Nakon sastanaka su 1. travnja zaprimljene tri ponude, a sve ij he dostavio Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” koja je respiratore i nabavila. Prva ponuda koja je stigla ujutru je ubrzo “otpala” jer više nije bilo moguće nabaviti predmetne respiratore. Hodžić je u podne dostavio drugu ponudu, koja također nije prihvaćena, dok je poslijepodne stigla i treća ponuda za koju je sutradan poslano i pismo namjere, no to nikada nije do kraja realizirano.

U tom pismu je iskazana zainteresiranost za respiratore oznake HC-VE003, no premijer Novalić 14. travnja, kako se vidi iz kasnije korespodencije između Novalića i Džake, u žurbi potpisuje drugo pismo namjere u kojem je iskazan interes za respiratore oznake ACM812A, kojih nije bilo u ponudama Fikreta Hodžića. Upravo su ti ACM812A respiratori dopremljeni u Sarajevo, a na jušerašnem ročištu nije razjašnjeno otkuda uopće ta ponuda i kada je dogovorena nabava te vrste respiratora koji nisu ni upotrebljivi za teško oboljele od koronavirusa.

Ponuda “Kanada” direktorici KCUS-a dostavljena greškom

Svjedokinja Džaka je ponovo govorila i o ponudi “Kanada”, koja je greškom dostavljena direktorici KCUS-a dr. Sebiji Izetbegović, te je ponovila da ona ne zna što je ta ponuda niti što se dalje s njom desilo. Tajnica federalnog premijera je ponovila da je dokument s oznakom “Kanada” slučajno poslala KCUS-u, na što ju je tužitelj podsjetio na njeno svjedočenje iz kolovoza 2020., kada je potvrdila da je premijeru rekla da je direktorici KCUS-a Izetbegović proslijedila kuvertu i da je riječ o ponudi “Kanada”. Džaka je, pak, još jednom ponovila da i dalje ne zna što je ta ponuda sadržala. Nadalje je posvjedočila da je oba pisma potpisao premijer Novalić. Što se tiče drugog pisma namjere (respiratori koje je nabavila “Srebrena malina”), svjedokinja je kazala da je njoj tu ponudu dostavio Zoran Blagojević, a da ju je ona zatim na potpis dala premijeru Novaliću te ga upoznala da su u ponudi drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namjere.

Razmatrane samo ponude ”Srebrne maline”

Prema Viber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić 16. svibnja 2020. pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da “nema onih koje smo dobili”. Ona mu, potom, objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara: “respirator ACM812A preko nas nije prešao”. To je objašnjeno riječima da Novalić nije bio svjestan da je potpisao pismo namjere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je tajnica izvijestila o izmijenjenoj ponudi. Tijekom unakrsnog ispitivanja, utvrđeno je da prvo pismo namjere nije osobno potpisao  Novalić, već je samo stavljen njegov faksimil, ali da je on bio upoznat sa sadržajem. Na pitanje Novalićeve odvjetnice Vasvije Vidović, svjedokinja je ustvrdila da ponude Hodžića nisu imale nikakav poseban tretman prilikom nabave, ali je zatim to djelimično i negirano. Svjedokinja je na pitanje tužitelja o drugim ponudama za respiratore navela da nisu uopće razmatrane, tj. da su dolazile u obzir samo ponude Hodžića.

Solakov odvjetnik Kolić: Optužbe Tužiteljstva odavno pale

Kadrija Kolić, odvjenik optućenog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Solaka, kazao je nakon jučeašnjeg ročišta da su optužbe Tužiteljstva davno pale. “Odvjetnici su danas negodovali prisustvo tužitelja Džermina Pašića na KCUS-u. Smatramo da može imati utjecaja na ovaj predmet. Mi, kao odvjetnici, bili smo jasni. Tužiteljstvo BiH nema nadležnost postupati u nekim stvarima. Pri tome mislim raditi na predmetu u svezi respiratora i činiti istražne radnje na KCUS-u“, naveo je Kolić.

Nastavak suđenja u ovom predmetu je zakazan za 16. travanj, kada bi trebala svjedočiti Aida Čorbek, anesteziologinja iz Travnika.