Image default
DNEVNI

U BiH i danas ogroman broj mrtvih i novozaraženih

U posljednja 24 sata entitetski zavodi i Brčko Distrikt izvjestili su o 1.742 novozaražene osobe. U istom periodu prijavljena je smrt 79 pacijenata.

Prema podacima koje je Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio u srijedu prijepodne, u tom su bh. entitetu prijavljeni rezultati laboatorijskog testiranja 4.594 uzorka, od kojih je 1.163 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi zaraze korona virusom zabilježeni su u svim županijama. Uz napomenu da, zbog nepotpunog izvještavanja privatnih laboratorija, jučer objavljeni podaci nisu kompletirani, Zavod za javno zdravstvo FBiH dodaje da mu je prijavljeno i 46 novih smrtnih ishoda te je ukupan broj smrtnih ishoda na području FBiH iznosio 4.040. Do sada su testirana ukupno 567.393 uzorka, a SARS-CoV-2 potvrđen kod 117.746 osoba. Zaključno sa srijedom, u FBiH su izliječena 94.393 pacijenta, dok je aktivno bilo 19.313 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2. Jučer je  u Brčko Distriktu BiH prijavljeno još 105 slučajeva zaraze dok su od posljedica korona virusa preminule tri osobe. U RS-u je preminulo 30 osoba u 24 sata.

HNŽ i dalje gori

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 12 osoba, dok je u istom razdoblju na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) registrirano 325 novooboljelih, od kojih najviše u Mostaru, njih 181. Prema podacima od srijede prijepodne, na bolničkom liječenju je bilo 196 osoba, od kojih 18 na invazivnoj i 12 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali bili klinički stabilno. U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a testirano je 1.311 uzoraka a u HNŽ-u potvrđeno pozitivnih njih 325: 181 iz Mostara, 13 iz Jablanice, 14 iz Neuma, 25 iz Stoca,3 iz Prozora-Rame, 23 iz Čapljine, 23 iz Konjica i 43 iz Čitluka. Skromna razina cijepljenja u Mostaru gotovo je završena. Nakon djelatnika zdravstvenih ustanova, okončana je imunizacija i u centrima koji skrbe za stare osobe.

Novalić: Razmotriti uvrštavanje medijskih radnika u prioritete za cijepljenje

Premijer FBiH Fadil Novalić je na sastanku sa županijskim premijerima u utorak predložio da se razmotri redoslijed ostalih prioriteta za cijepljenje protiv COVID-19, među kojima bi se trebala naći zanimanja u kojima se, po njihovoj naravi, ostvaruje veliki broj kontakata, uključujući medijske radnike.

“Jučer sam na sastanku s premijerima županija predložio da je u budućem procesu plana cijepljenja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa, potrebno razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama i u ugostiteljskom sektoru“, rekao je premijer. 

ZDŽ: Ponovno otvoreni vrtići 

Vrtići u Zeničko-dobojskoj županiji (ZDŽ), koji su odlukom Kriznog stožera županijskog Ministarstva zdravstva bili zatvoreni 19. ožujka, jučer su ponovno počeli s radom. Svoja su vrata djeci otvorili vrtići koji su ispunili propisane higijensko-epidemiološke uvjete a Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, kako je za Fenu istakla direktorica Jasmina Gasal, jučer je otvorila svih sedam svojih vrtića. Kako je pojasnila, prema novim pravilima u grupi može biti najviše 15 djece, zbog čega su bili prinuđeni i kadrovski se ojačati. Zenički vrtići brinu o 430 djece predškolske dobi. S. N.

Direktor UKC-a RS-a Đajić: Najveći broj hospitaliziranih od početka pandemije

U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banja Luci zabilježen najveći broj hospitaliziranih osoba od početka pandemije koronavirusa. Kako je precizirao generalni direktor te ustanove Vlado Đajić, u srijedu je bilo 607 hospitaliziranih pacijenata, od kojih je njih oko 80 bilo na respiratorima te oko 400 na kisičkoj terapiji.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se, zbog povećanog priljeva pacijenata oboljelih od virusa korona, stalno vrši reorganizaciju u zdravstvenim ustanovama. Tako je, kroz mjere Republičkog stožer, naloženo i osnivanje dnevnih bolnica pri domovima zdravlja s ciljem pružanja što bolje zdravstvene zaštite. Ministar Šeranić je ponovio da je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a osigurao besplatno liječenje za sve građane tog bh. entiteta. Ukazao je i da je u globalnom sustavu došlo do problema s distribucijom cjepiva, zbog čega se nailazi na velike izazove.

“Samo se znanošću i stručnjošću možemo boriti protiv pandemije“, poručio je Šeranić.

Inače, u RS-u je u 24 sata testirano 1266 uzoraka, a korona virus potvrđen je kod 474 osobe. Istovermeno, prijavljeno je 30 smrtnih slučajeva.

Migranti pobjegli iz izolacije u Velikoj Kladuši, vlast optužuje zaštitarsku službu za propust

Veći broj ilegalnih migranata koji borave u kampovima u Velikoj Kladuši pobjegao je iz izolacije koja im je bila određena zbog sumnje na zarazu koronavirusom, potvrdila je ministrica zdravstva Unsko-sanske županije (USŽ) Nermina Ćemalović koja je za N1 televiziju potvrdila da je najmanje 55 migranata napustilo karantenu u kampu “Miral”, a da ih u tome nitko nije ni pokušao spriječiti.

“Naprosto su izašli iz kontejnera i preskočili ogradu“, kazala je Ćemalović dodavši da je odogovornost za to na zaštitarskoj službi koja osigurava kamp. Zaraza koronavirusom ranije je utvrđena kod 150 migranata iz “Mirala” a preventivna izolacija određena je za dodatnih 80 koji su s njima bili u kontaktu. U dva migrantska kampa koji se nalaze nadomak Sarajeva za sada nije bilo značajnijeg širenja zaraze.

Šef WHO za BiH: Oni koji bjesomučno kupuju cjepiva trebaju ih podijeliti

Nemamo dovoljno cjepiva za 2021. godinu dok, s druge strane, imate par zemalja koje kupuju dosta cjepiva, pa nema jednakosti globalno kada je cijepljenje u pitanju, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Fabio Scano, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH.

“Dakle, ako nekoliko zemalja kupuje puno cjepiva, to je problem jer onda nemaju sve zemlje podjednak pristup cjepivu. To nema smisla ni epidemiološki ni ekonomski… Ono što je bitno dok cijepljenje teče jest da primjenjujemo i mjere, jer moramo smanjiti pritisak na zdravstveni sustav“, poručio je Scano.