Image default
BIH DNEVNI

EDIN BATLAK VIŠE NIJE ČLAN PLATFORME ZA PROGRES: Sami su sebi dovoljni za autolikvidaciju

Poznati Mostarac Edin Batlak napustio je, godinu i pol nakon osnutka ogranka Platforme za progres u Hercegovini i Mostaru, ovu stranku, točnije iz nje je isključen, a navodni povod je intervju koji je dao portalu RadioSarajevo.ba u listopadu prošle godine.

U spomenutom intervjuu Batlak je kritizirao vrh stranke, nakon čega je “završio” pred Disciplinskom komisijom Platforme, a kaže i da je već u tom trenutku znao da će biti isključen, ali da ipak nije želio svojevoljno napustiti stranku, koju je na taj način želio “ogoliti”. 

– Istrajao sam do sad i potvrdio prognozu zasnovanu na jasnim tendencijama karakterističnim za Platformu za progres. Vrhunac je to starog principa “kadija te tuži, kadija ti sudi”, pa sam na koncu kriv za tri točke, iako se u obrazloženju odluke konstatira kako taj krimen nije izveden i dokazan, navodi Batlak.

Slobodno misliti

Kaže da je “kriv” zato što je u razgovoru za Radio Sarajevo kazao kako u stranci želi diskurs prema kojemu svaki član može misliti slobodno i govoriti što smatra ispravnim, pa makar to bilo i u suprotnosti sa stavovima predsjednika (Mirsad Hadžikadić). Tvrdi i da u Platformi za progres danas caruje jednoumlje, te da se slobodno mišljenje kažnjava.

– Moje protjerivanje ušlo je u enciklopediju bešćašća i neprofesionalnosti. Moj odgovor na to je da sam ponosni disident koji ljubi slobodu. Avangarda je teško razumijevana u ovom vremenu i priznavana je s vremenskim odmakom, navodi dalje Batlak.

Mišljenja je i kako je isključenju pridonio i strah predsjednika, zbog navodnih pretenzija da upravo on (Batlak) dođe na čelo Platforme, iako odbacuje da je imao takve ambicije.

– Da sam želio biti predsjednik valjda ne bih samoinicijativno napustio mjesto predsjednika regije Neretva i člana stranačkog predsjedništva. S toga mjesta sigurno bih mogao lakše doći na čelo stranke. Podsjećam da mi je jedne prilike sam Hadžikadić rekao kako smo kolega Ganić i ja osobe s najsnažnijim političkim integritetom u stranci, a od toga dana sam i znao da mi je presuđeno. Kasnije mi se nastojalo potkresati krila, a intervju o kojemu se govori samo je iskorišten za ostvarenje cilja. Također, Hadžikadićevi bliski suradnici uvjeravali su ga da su tvrdnje o pripremi stranačkog puča ustvari samo neutemeljene insinuacije, tvrdi Batlak.

Angažmanom u Pletformi za progres Batlak se bio posvetio radu na dokumentu o političkom uređenju Mostara, grada koji u tom trenutku nije imao legitimnu vlast i pred kojim su bili lokalni izbori. Na koncu, se nije našao na listama Platforme koja se nije proslavila na mostarskim izborima.

– Osim toga dokumenta, radio sam i na projektu “Europsko Sarajevo – gravni grad BiH”, a bio sam i kreator ideološkog usmjerenja stranke “srednji put”. Kasnija satisfakcija bile su riječi njemačkog analitičara Bodea Webera, koji je na sesiji Kruga 99 rekao da je za našu zemlju jedina prava vodilja kreirati ustav koji bi pomirio individualna i kolektivna prava, a to je taj srednji put koji zagovaram. U Platformi za progres ne trebaju izmišljati kojekakve ubačene elemente, jer sami sebi su dovoljni za autolikvidaciju. Oni koji su nesigurni u sebe i bez kvalificiranog znanja izmišljaju neprijatelje, a to na koncu vodi ka nestanku sa scene, rekao je na kraju Batlak.

Hadžikadić bio suzdržan

Iz Platforme za progres za Radio Sarajevo potvrdili su da je Batlak isključen, a kao razlog naveli su rezultate provedenih disciplinskih postupka, navodeći da je odluku donijelo Predsjedništvo Platforme koje broji petnaest članova. 

– Razlog za pokretanje disciplinskog postupka bilo je narušavanje ugleda Platforme za progres netočnim tvrdnjama u javnosti i destruktivno djelovanje prema lokalnoj organizaciji u Mostaru. Inicijativu za pokretanje postupka sa sankcijom isključenja podnio je Gradski odbor Mostar, zbog nepoštivanja procesa uvedenih u Platformu za progres, kazali su iz Press službe Platforme.

Istakli su i kako je Hadžikadić prilikom glasovanja o isključenju Batlaka bio suzdržan.

– Povrede internih akata su bile zaista teške, zbog čega su odluke i donesene. U Platformi za progres nitko, pa tako ni Predsjedništvo, ne može isključiti člana bez postupka i dokaza. Sankcije su predložene od strane disciplinske komisije, a Predsjedništvo je donijelo konačnu odluku na njihov prijedlog, poručili su.

H. Ž.

VEZANO

Zgrada UWC-a prva ekološki održiva zgrada u Mostaru

urednik

Mostarski obrtnici traže pomoć Grada

urednik

U SKB-u Mostar od posljedica koronavirusa preminulo 10 osoba

urednik