Image default
REGIJA

Plenković: Slijedit ćemo stav Europske agencije za lijekove o cjepivu AstraZeneca

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će slijediti stav struke, odnosno stav Europske agencije za lijekove (EMA), da su koristi od cijepljenja AstraZenecom veće od rizika koji su s njima povezani.

“Kao što smo i očekivali, stav je Europske agencije za lijekove da su koristi od cijepljenja veće od rizika koji su s njima povezani. S te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece, što je stav struke koji ćemo mi kao Vlada slijediti“, istaknuo je Plenković.

Dodao je da razlika u cijeni lijekova, AstraZenece od 1,70 eura i Pfizera i Moderne od 16 ili 17 eura, ne govori o razlici u kvaliteti već su to cijene utvrđene dogovorom Europske komisije i kompanija.

“Cjepiva štite, i ono što je najvažnije, štite od smrtnog ishoda, štite od teških oblika bolesti, simptoma, hospitalizacija i to je cijela poanta”, kazao je Plenković.

Dodao je kako je normalno da kod brzog otkrića cjepiva za bolest koju nismo imali prije, kod procjepljivanja milijuna ljudi, dolazi do određenih nuspojava.

Za rusko cjepivo Sputnik Plenković je rekao da su poslali vrlo zahtjevnu tehničku dokumentaciju s nizom upita te da očekuju informacije.

“Spremni smo naručiti i to cjepivo. Ono što je važno za zdravstvenu sigurnost, za javno zdravstvo, uvijek je dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o kvaliteti pojedinoga cjepiva”, istaknuo je hrvatski premijer, prenosi Hina.

VEZANO

Jedinu u čemu se slaže hrvatski SDP i HDZ je Komšićeva nelegitimnost

urednik

Plenković negativan na koronavirus

urednik

Plenković: Sada je najsigurniji trenutak za izbore

urednik