Image default
BIZNIS

Podrška mladima za pokretanje vlastitog biznisa

Predstavnici Općine Tomislavgrad i Investicijske fondacije Impakt potpisali su Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške poduzetništvu na području te općine.

Kako je rečeno iz Ureda načelnika, ugovorom je definirana suradnja i udruživanje sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području općine Tomislavgrad. ‘Riječ je o projektu sveobuhvatne podrške u osnivanju i održavanju biznisa za mlade ljude koji imaju poslovne ideje koje žele realizirati’, kazao je načelnik Buntić.

Posebno je naglasio kako je ovo dobra prilika za mlade da se educiraju kroz dvomjesečnu obuku, kako bi u konačnici mogli sa svojim idejama aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od pet tisuća maraka.

Tom prilikom iz Općine je istaknuto kako je biti poduzetnik u BiH jako teško, posebno, kažu, zbog neuređenosti sustava, pravne nesigurnosti, nelojalne konkurencije i rada na crno koji je čak u nekim zakonima dopušten u našoj državi, koja je dodatno oslabljena pandemijomCOVIDA-19 virusa. Pri pokretanju biznisa treba imati veliku volju kao i neophodnu stručnost, a prije svega podršku šire zajednice te će time Općina Tomislavgrad ove godine, uz implementaciju Impakt inkubatora poslovnih ideja u suradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt iz Sarajeva, pružiti podršku svim zainteresiranim na putu ka uspostavljanju i kasnije održanju poslovanja biznisa.

Realizacija programa u Tomislavgradu će se odvijati kroz nekoliko faza, a krajnji rezultat trebao bi biti registracija ili unapređenje najmanje pet poslovnih subjekta u 2021. U idućih mjesec dana bit će objavljen javni poziv za sudjelovanje u inkubatoru poslovnih ideja a nakon toga grupa od maksimalno 25 sudionika ide u poduzetničku obuku koja traje do dva mjeseca prilikom čega imaju kontinuiranu podršku u izradi poslovnog plana, poslovnog modela i financijskih projekcija.

 Potom se vrši prezentacija poslovnih ideja i nakon toga dodjela financijske podrške za pet najboljih poslovnih ideja u iznosu do pet tisuća maraka u ovoj godini. Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo, kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske, a koji je tijekom 2018., 2019. i 2020. u suradnji sa 40 lokalnih zajednica u BiH realizirao Inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje preko 200 novih poslovnih poduhvata širom BiH, nastavlja realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta, a u suradnji sa lokalnim zajednicama u BiH.