Image default
SVIJET

Skupina znanstvenika traži novu istragu podrijetla koronavirusa

Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o koronavirusu nije dala vjerodostojne odgovore o tome kako je pandemija započela, a potrebne su i rigoroznije istrage, sa sudjelovanjem Pekinga ili bez njega, rekla je skupina međunarodnih znanstvenika i istraživača.

U zajedničkoj studiji objavljenoj prošlog tjedna navedeno je da najvjerojatniji put prijenosa virusa koji uzrokuje covid-19 uključuje šišmiše i druge divlje životinje u Kini i jugoistočnoj Aziji. Isključena je pak mogućnost da je virus procurio iz laboratorija.

U otvorenom pismu 24 znanstvenika iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Japana rekla su da je studija narušena politikom.

Oni su htjeli postići “onoliko kompromisa koliko je potrebno da bi postigli minimalnu suradnju od strane Kine”, rekao je Jamie Metzl iz Atlantskog vijeća, koji je napisao pismo.

U pismu se također navodi da su se zaključci studije temeljili na neobjavljenim kineskim istraživanjima, dok kritični zapisi i biološki uzorci “ostaju nepristupačni”.

Kina je odbacila navode da je virus procurio iz istraživačkog laboratorija

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je prošli tjedan da je Kina uskratila neke podatke.

Liang Wannian, viši kineski stručnjak za covid-19, to je opovrgnuo i čini se da odbacuje sve daljnje zajedničke istrage u Kini, rekavši da bi se fokus trebao prebaciti na druge zemlje.

Metzl je rekao da će se svijet možda morati vratiti na plan B i provesti istragu “na najsustavniji mogući način” i to bez kineskog sudjelovanja.

Kina je odbacila navode da je SARS-CoV-2 procurio iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu, gradu u kojem je covid-19 prvi put identificiran.

Zajedničko istraživanje Kine i WHO-a donijelo je rezultate da je “krajnje malo vjerojatno” virus procurio iz laboratorija, rekavši da “nema podataka” da je bilo koji laboratorij čuvao viruse povezane s virusom SARS-CoV-2. Tedros je dodao da je “potrebno više istraživanja kako bi se došlo do boljih zaključaka”.

Metzl je istaknuo da bi Kina trebala dati informacije kojima može opovrgnuti laboratorijske hipoteze.

“Kina ima baze podataka o tome koji su se virusi držali u laboratorijima”, rekao je i dodao da “postoje vrste znanstvenika koje se time bave, a mi nemamo pristup tim ljudima”.

VEZANO

Lijekovi za povišeni krvni tlak ne povećavaju rizik od covida-19

urednik

Hrvatska će skladištiti milijune doza cjepiva na -70°C

urednik

Merkel pozvala na globalno zajedništvo u borbi protiv koronavirusa

urednik