Image default
BIH DNEVNI

U Klubu skakača nemaju pojma za što ih Grad tuži

Grad Mostar tuži skakače. Prethodna rečenica činila je kratki naslov tekstova na brojnim internetskim portalima prije dva dana.

Gradska uprava navodno je podnijela kaznenu prijavu Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije protiv Kluba skakača u vodu Mostari zbog navodnih krivotvorenja isprava, prevare i zlouporabe povjerenja. Da prijava zaista postoji potvrđeno je iz samog Tužiteljstva, ali je zanimljivo kako u samom Klubu skakača nisu upoznati sa svime, zbog čega se zasad izbjegavaju oglašavati u medijima.

Navodno je sporan prostor koji Klub koristi ili je koristio u prošlosti, a za koji se gradu ne plaća ili se nije plaćao najam. Na adresu Kluba dosad nije pristigla “plava koverta”, kazao nam je glasnogovornik Saša Oručević.

Greška ili ne?

I sam je dijelom kluba već skoro tri desetljeća, te navodi kako ne može pretpostaviti o čemu  bi se moglo raditi.

– Nemamo nikakvu  prijavu, ne znamo o čemu se radi, pa ne bismo ni komentirali. Pročitao sam da se spominje 1997. godina, dakle u tom trenutku klupske prostorije nisu bile tamo gdje su sad (danas je to u sklopu jedne od kula na samom Starom mostu). Druga zbunjujuća stvar je navodna površina od 40 kvadrata.  Valjda ćemo, ako je to već točno, i na adresu Kluba dobiti neki poziv ili papir, pa ćemo moći o svemu više. Ne znamo zaista o kojem bi se prostoru moglo raditi, pa ne želimo licitirati. I sve što se pokušava raditi, ako se već pokušava, bojim se – nastoji se samo zbog skretanja pozornosti s nekih drugih stvari, rekao je.

Dan ranije Bljesak je objavio navode iz Gradske uprave. U tekstu se spominje površina od 40 kvadratnih metara, koja je društveno vlasništvo s pravom raspolaganja općine Mostar, a kojeg je navodno Odlukom broj:01-1105/97 od 27.08.1997. Predsjedništvo skupštine Općine neposrednom pogodbom dalo u zakup Klubu skakača u vodu Mostari.

– Odluka ne sadrži pečat pored potpisa Predsjednika skupštine općine Mostar kao donositelja Odluke. Navedeni poslovni prostor u vrijeme donošenja odluke odnosno od 1997. pa do 2004. godine nije postojao. Takav je iz razloga što je zgrada u kojoj se nalazi prostor bila devastirana i obnovljena tek u srpnju 2004. godine, poručeno je iz Gradske uprave.

Predsjednik Kluba Semir Drljević – Lovac također nema saznanja što se to događa.

– Promašili su skroz i to nema veze sa skakačima. Netko je dobro pogriješio. Ja nisam obaviješten o tome, rekao je istog dana.

Sudski sporovi

Gradska imovina odavno je predmet sudskih sporova, a sa sigurnošću se može tvrditi kako ni u Gradskoj upravi ne znaju pouzdano što je sve njihovo. Grad u ovome trenutku raspolaže s oko 200 poslovnih prostora, a za njih 170 ima zaključene ugovore o zakupu ili korištenju poslovnih prostorija.

U ovom trenutku vode se sporovi čiji su predmet deset do petnaest poslovnih prostora u kojima se uglavnom nastoji dokazati neplaćanje zakupnine. O stambenim objektima u vlasništvu Grada Mostara evidenciju vodi Služba za socijalne i stambene poslove, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice. Prema njihovoj evidenciji, Grad Mostar u ovom trenutku ima 137 stambenih jedinica.

Sve kazano bilo je povod da se oglasi i Hrvatska republikanska stranka, navodeći kako nitko od prijeratnih vlasnika koji nisu bili bošnjačke nacionalnosti nije uspio vratiti svoje nekretnine u Starom gradu.

– Sve izbjeglice i prognanici imaju pravo slobodno se vratiti u svoje domove. Imaju pravo na povrat imovine koje su lišeni tijekom neprijateljstava od 1991. i na naknadu imovine koja se ne može vratiti. Što raniji povratak izbjeglica i prognanika važan je cilj rješavanja sukoba u Bosni i Hercegovini. Strane potvrđuju da će prihvatiti povratak osoba koje su napustile njihov teritorij, uključujući i one koje su dobile privremenu zaštitu trećih zemalja. Strane će osigurati da se izbjeglicama i prognanicima omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije, osobito zbog njihova etničkoga podrijetla, vjeroispovijesti ili političkoga uvjerenja, navodi se u aneksu sedam Daytonskog sporazuma, navedeno je u priopćenju.

H. Ž.

VEZANO

‘Crni kos’ na Mostarskom teatarskom festivalu

urednik

Brojne zakonske prepreke za eksproprijaciju zemlje južno od Mostara

urednik

Poznato tko će u Mostaru provjeravati ugostiteljske objekte

urednik