Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Gdje je nestao Kordićev mostarski ‘New deal’?

Novi mostarski gradonačelnik Mario Kordić najavio je prilikom stupanja na dužnosti da će se u svom mandatu više baviti temama koje su važne za svakodnevni život građana, a manje političkim tema te ponovio da će biti gradonačelnik svih građana Mostara koji će dobiti svoj ‘new deal’.
– Idemo napraviti jedan „New deal za Mostar“, odnosno pokrenuti sve ono što stoji svih ovih godina. U principu o svim projektima, poput Uborka, kolektora, vodovoda, parkinga govorili smo u predizbornoj kampanji. S obzirom na to da Mostar zadnjih 12 godina nema Gradsko vijeće i da su se sve te teme i problemi nakupili, mislim da ćemo napraviti jedan širi konsenzus u vijeću i raspodijelit se, kako bi sve te teme, u jednom trenutku bile otvorene – kazao je Kordić na početku svog mandata.

‘New deal’ ostao samo na riječima

Pojam ‘New deal’ prvi u povijesti spomenuo američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt 1933., a odnosio se na njegov ekonomski program radi savladavanja Velike ekonomske krize koja je izbila u Americi 1929. godine. Rooseveltov ‘new deal’ sastojao se od jasnih i konkretnih mjera o intervencijama države kako bi se brzo oživjela i pokrenula ekonomija države.
Ako se već pozivao na poznati slogan iz američke povijesti, bilo bi logično da je mostarski gradonačelnik nakon takvih najava uistinu i predstavio svoj jasan program s konkretnim mjerama i aktivnostima o tome što će on konkretno raditi i koji su konkretni prijedlozi za taj mostarski ‘New deal’.

Međutim, dva mjeseca nakon te izjave još uvijek nitko nije vidio program rada mostarskog gradonačelnika niti njegove konkretne prijedloge. Nikome nije jasno u čemu se sastoji taj ‘mostarski’ program koji će brzo i učinkovito revitalizirati grad. Ili barem pokušati donijeti konkretne promjene koje bi dale nadu da će grad uskoro postati mjesto ugodnog života sa zavidnim ekonomskim razvojem.
Mostaru uistinu treba takav konkretan program iniciran od strane gradonačelnika za kojeg bi treano naći što širi konsenzus u Gradskom vijeću, a onda pronači ljude koji će biti sposobni realizirati zacrtane ciljeve.
Umjesto toga, za sada je kreiran nekakav program rada Gradskog vijeća Grada Mostara koji očigledno nema nikakve veze s najavama gradonačelnika već se tim dokumentom zadovoljava samo formalna obaveza iz dokumenata kojim se definiraju određene procedure.
Čak ni taj program rada do sada nije adekvatno predstavljen javnosti niti prosječni građanin zna ijednu stavku  iz tog dokumenta, pa nitko ni ne zna koji su konkretni ciljevi nove gradske administracije u 2021. godini.
Umjesto konkretnih prijedloga, gradonačelnik Kordić, vjerojatno pritisnut kompleksnim koalicijskim odnosima njegovog HDZ-a BiH sa Strankom demokratske akcije trenutno se sveo na osobu koja prima različite popise želja od raznih udruga građana, obilazi i otvara davno započete ili planirane radove, te donosi odluke poput one o načinu obasjavanja objekata u vlasništvu grada za koje u normalnim okolnostima nitko ne bi ni pitao niti bi koga zanimale.

Odnosno, takva odluka bila bi donesena potpisom nekog činovnika u Gradskoj upravi zaduženog za takve mizerne stvari.
Gradska vlast je trenutno zabavljena oko donošenja novog proračuna Grada Mostara, koji će očigledno biti gotovo isti kao svi oni proračuni koja su donosila faktički dva čovjeka još od 2012. godine. Odnosno, više je nego jasno da se u ovoj godini ne može očekivati ništa novo u tom dokumentu.

Gradonačelnik bez konkretnog plana i programa

Dok se popunjava forma koja se zakonski mora ispuniti, Mostarke i Mostarci i dalje ne znaju koji su to konkretni potezi novog gradonačelnika kada je riječ o gorućim problemima Grada Mostara. Još uvijek ne postoji dokument niti jasno izrečeno mišljenje gradonačelnika Marija Kordića o pitanjima poput onih kako riješiti problem ‘Uborka’, kako očistiti grad od smeća i riješiti problem ruševina, što misli učiniti po pitanju ujedinjavanja nefunkcionalnih gradskih poduzeća i raščišćavanju nejasnih (po mnogima kriminalnih) aktivnosti u prethodnom periodu.

Zasad nema ni spomena o eventualnim financijskim revizijama svih tih gradskih poduzeća kako bi se razjasnile sumnje o načinu trošenja novca građana Mostara. Nejasno je također na koji način gradonačelnik misli riješiti problem ekspanzije nelegalne gradnje u Mostaru ili koji je konkretan prijedlog za oživljavanje mostarske Zračne luke.
Očigledno, nikakvih izmjena za sada neće biti ni kad su u pitanju kadrovska rješenja u Gradskoj upravi, što bi po tome trebalo značiti da je gradonačelnik, u suštini, zadovoljan njihovim radom iako građani baš na osnovu svega viđenog u zadnjih 10-ak godina baš i ne misle tako.

Jer, najave o nekim promjenama ne postoje. Mostar uistinu treba raščišćavanje s prošlošću i zaista treba novi početak. Za prošlost netko treba odgovorati, a za budućnost odgovornost mora preuzeti gradonačelnik i njegova administracija. Problem je što se, barem za sada, ni na koji način ne vidi kako gradska vlast na čelu s gradonačelnikom planira s prošlošću raščistiti, a što će u budućnosti konkretno raditi. J. S.