Image default
BIH

Na sastanku sa slovenskom veleposlanicom potvrđeno da politika te zemlje prema BiH ostaje nepromijenjena

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavnog posjeta BiH te susreta s članovima Predsjedništva BiH, konstatirao da su u posljednje vrijeme sve češći glasovi u Europi da treba dovršiti raspad Jugoslavije, s čim u svezi je upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”. Kako je dodao, on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedatelj Predsjedništva Milorad Dodik iznio suprotan stav. “Jeste, istina je! Predsjednik Slovenije je postavio to pitanje i zasto smo, ali ne samo zbog toga, i poslali Bruxellesu non-paper“, kazao je Feni Komšić koji je, u svjetlu navedenog, pozvao veleposlanicu Slovenije u BiH na sastanak na kojem je želio dobiti odgovor na itanje jesu li točne informacije da je premijer Slovenije predao „non paper“ predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, a u kojem, kao jedan od prioriteta predstojećeg predsjedavanja Slovenije EU-om, navodi ‘završetak raspada Jugoslavije’. Navodno se u tom dokumentu kao realna opcija navodi i podjela BiH.

Pahor: Redovito upozoravam protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu

Kako je kasnije tijekom dana priopćeno iz Komšićeva Ureda, u Predsjedništvu BiH sastanak su ovim povodom u ponedjeljak održali savjetnik člana Predsjedništva BiH Komšića i veleposlanica Republike Slovenije u BiH Zorice Bukinac koja je, kako stoji u priopćenju, istaknula da se politika njezine zemlje prema BiH nije promijenila te da Slovenija podupire europski put Bosne i Hercegovine i želi da se svi akteri što prije fokusiraju na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije. U priopćenju se, nadalje, dodaje da su se sugovornici suglasili da BiH i Slovenija trebaju nastaviti razvijati svoje prijateljske odnose.

Istodobno se o ovom pitanju oglasio i predsjednik Pahor navodeći da je zagovornik teritorijalnog integriteta, europske perspektive i mirnog razvitka BiH. Slovenski predsjednik je istaknuo da redovito upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, dodavši da je, u kontekstu zabrinutosti tim idejama, postavio svoje pitanje članovima Predsjedništva BiH. Ponoviši da zagovara europsku perspektivu BiH i proširenje EU-a na Zapadni Balkan, Pahor je, ujedno, ocijenio da BiH trenutno ima najslabije formalne veze s EU-om.

Džaferović: Pahoru smo rekli da miran razlaz nije moguć, on se suglasio

“Točno je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor kazao na sastanku u Predsjedništvu BiH da postoje neki krugovi u Europskoj uniji koji smatraju da je, kako to oni kažu, potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti Zapadni Balkan u EU“, potvrdio je, pak, u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. “Kazao sam da je proces disolucije Jugoslavije završen. Točno je i da je predsjednik Pahor pitao i je li moguć miran razlaz u BiH, na što smo član Predsjedništva BiH Komšić i ja jasno kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijelu regiju u novi rat“, istaknuo je Džaferović te prenio da se s tim suglasio i predsjednik Pahor, a na istom fonu je kazao, što je i na tiskovnoj konferenciji ponovio, da je za mir i sigurnost cjelokupne Europe, EU-a i Zapadnog Balkana jako važna strateška odluka o bržem uključivanju cjelokupnog Zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Predsjednik Slovenije Pahor boravio je u posjetu BiH početkom ožujka, a nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH je u obraćanju javnosti ponovio da je Slovenija tradicionalno bila, jeste i bit će saveznik proširenja EU-a na Zapadni Balkan. Iznio je tada i osobno mišljenje koje se, kazao je, s godinama samo potvrđuje, a ono je da je proširenje EU-a na Zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje koje je bitno za mir, sigurnost naroda Zapadnog Balkana kao i za države članice EU-a.

SDA: Nikakvog „razlaza BiH“ ne može biti, oni koji ga zagovaraju riskiraju ratove u cijeloj regiji i Europi

Istim se povodom oglasila i SDA te poručila da političari u EU koji, eventualno, žele zagovarati „miran razlaz BiH“ i promjenu državnih granica na Zapadnom Balkanu moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančana reakcija u cijeloj Europi. Stoga im je najpametnije, dodaju iz SDA, o toj temi uopće ne razgovarati niti pomišljati riječi ‘razlaz’ i ‘promjena granica’ uopće i spominjati kada govore o BiH. “Od nadležnih institucija BiH tražimo da sve osobe za koje se potvrdi da su na bilo koji način sudjelovale u kreiranju ove teme u EU institucijama proglasi nepoželjnim osobama i zabrani im ulazak u našu zemlju, dok od institucija EU-a, država članica Unije, a poglavito od članica Kvinte ,očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na tu temu“, zahtjevi su SDA.