Image default
DNEVNI GASTRO IZBOR UREDNIKA

(VIDEO) RESTORAN LONATO Sreća naših djelatnika čini nas ponosnim

Restoran Lonato, u kojemu već tri godine rade osobe s invaliditetom, do pojave pandemije COVID-a 19 poslovao je dosta dobro, pa su i zahvalni djelatnici redovito primili plaću.

Ovaj restoran se, inače, nalazi u krugu Centra Los Rosalesu mostarskom naselju Južni logor, a svakodnevno ga posjećuju građani, mladi i obitelji s djecom. Za kratko vrijeme uspješnim se pokazao i u poslovima cateringa, koji je također popularan i tražen.

Ponosni osnivači

Prema riječima direktora socijalnog poduzeća sa statusom zaštitne radionice Radin – Mire Repca, od početka je namjera proširenje, zapošljavanje i dobro poslovanje, a veliku potporu u kontinuitetu im pruža i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Rad u restoranu izazvao je pozitivnu reakciju invalidnih osoba i služi im kao terapija, a i sami su – što je u kompletnoj priči najvažnije, sretni i zadovoljni.

– Ideja je krenula od jedne nizozemske organizacije, koja je u suradnji s osnivačem– tvrtkom Radin sve i pokrenula. Pošto su osobe s invaliditetom marginlizirane i teško uspijevaju doći do zaposlenja, na njihovu inicijativu i uz financijsku pomoć došli smo do toga da otvorimo restoran ove vrste – prvi i zasad jedini u Hercegovini. Kada smo počeli s radom zaposlili smo sedam djelatnika, dok je danas tunjih 17, uz nadu da ćemo ubrzo prebroditi tešku situaciju i da ćemo se početi širiti kada dođu bolja vremena, kaže na početku.

U Radinu su posebno ponosni na napredak djelatnika i djelatnica, kao i na činjenicu da su od prvog dana bez obzira na probleme u razvoju svi djelatnici prihvatili Lonato kao drugi dom iz kojeg rijetko odlaze.

– Njihova želja je da su tu više nego kući. Zadovoljni su, oni su vodilja i cilj, a zadovoljni smo zbog toga i mi sami. Ustvari, naša najveća sreća je njihovo zadovoljstvo, dodaje Rebac.

Korona sve ‘unazadila’

Pandemija COVID-a 19 došla je u nezahvalnom trenutku i za Lonato. Prije prošlogodišnjeg lockdowna, restoran je odlično poslovao, a kasnija ekonomska kriza i restriktivne mjere učinile su da i ovaj restoran zabilježi pad prometa.

– Mijenjaju se obaveze, navike, radno vrijeme, pa i mi dolazimo u probleme, pošto oni sve to teže prihvataju i podnose. Bili su se ustalili, imali smo napredak, tako da danas u restoranu imamo dvoje ili troje djelatnika koji mogu raditi u bilo kojem drugom ugostiteljskom objektu, rekao je na kraju Rebac.

Razgovarali smo i sa Isom Đonom. Ovaj susretljivi mladić štićenik je Los Rosalesa, a u restoranu Lonato obavljao posao konobara.

– Ovdje mi je lijepo. Družim se. Perem suđe, metem, radim sve što od mene zatraže, rekao nam je kratko.

Lonato čine kuhinja prema najsavremnijim standardima, hala za prijem oko 50 gostiju, te prostrana ljetna bašta ukrašena fontanom – posebno atraktivnom u ljetnim mjesecima. Restoran nudi i zabavu za najmlađe posjetioce.

H. Ž.