Image default
ONLINE+

Za akademsku 2020./21. godinu osigurao više od 110.000,00 KM za 91 stipendiju i potporu

Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u subotu, 10. travnja, u “Napretkovu“ domu u Vitezu je, u kombiniranom formatu, tj. uživo i putem web aplikacije Google Meet, održana XI. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak“, uoči koje su članove Središnje uprave u ime domaćina, podružnice Vitez, pozdravili predsjednica Gordana Mišković ti spisatelj i bivši član Središnje uprave Anto Zirdum.

Na dnevnom redu sjednice Središnje uprave “Napretka“ bila su brojna pitanja od značaja za rad i djelovanje Društva te je tako usvojen završni račun HKD “Napredak“ za 2020. Na prijedlog Povjerenstva za mlade i stipendije, donesena je Odluka o dodjeli stipendija i jednokratnih potpora za akademsku 2020./2021. Tako će u akademskoj 2020./2021. godini Središnja uprava HKD “Napredak“ stipendirati 91 studenta i studenticu, a ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti 116.000,00 KM. Članovi Središnje uprave na sjednici su razmatrali i, nakon rasprave, jednoglasno usvojili prijedlog Odluke o dodjeli projektnih sredstava aktivnim podružnicama koje su sastavni dio HKD “Napredak“ kojeg je pripremilo Povjerenstvo za podružnice i članstvo. Na natječaj za dodjelu projektnih sredstava podružnica za 2021. prijavljena su 32 projekta iz oblasti kulture kojima se traži potporu u organiziranju koncerata, likovnih kolonija, izložbi te smotri folklora na područjima gdje Društvo aktivno djeluje i svojim radom i djelovanjem doprinosi promociji kulture i očuvaju kulturne baštine.

Usvojeni su i zaključci sa sjednice Povjerenstva za izdavaštvo i medije, kao i izvješća i zaključci Povjerenstva za gospodarstvo i Povjerenstva za “Napretkove“ udruge, zaklade i klubove.

Sjednici Središnje uprave prethodio je sastanak predsjednika Društva Čiče i dopredsjednika Josipa Križanovića s predsjednicima svih podružnica HKD “Napredak“ iz središnje Bosne, kojom je prilikom otvoreno niz tema, od kojih je poseban naglasak stavljen na održavanje izbornih skupštine i na međusobnu suradnju podružnica i razmjenu projekata, ali i suradnju Središnje uprave i podružnica i dodatno omasovljavanje članstva. Jedna od najznačajnijih točki dnevnog bilo je podnošenje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o kulturi u Srednjobosanskoj županiji i prepoznavanje kroz nju nacionalnih društava “Napredak“ i “Preporod“. Inicijativa su podržale sve podružnice te su dogovoreni sljedeći koraci kako bi ona mogla biti realizirana a prijedlog upućen u skupštinsku proceduru.