Image default
NOGOMET

Zrinjski: Povratak pobjedama bez kojeg dalje ne bi išlo

Kiks kod Mladosti (1:1) visio je iznad Plemića kao upozorenje i ovog vikenda, ali protiv Radnika su posao dosta zrelo obavili (3:0) i sada se u miru mogu vratiti – više nego tijesnoj europskoj borbi.


Juranović je pogodio u 11., posao je u 76. završio najbolji strijelac Zrinjskog Bilbija, a ‘točku na i’ stavio je Todorović u 90. minuti. Bila je to utakmica koji je Zrinjski kontrolirao od početka do kraja, ali razmak između prva dva pogotka govori da – nije bilo lako. Kao što i nije.

Zasluženo

Da su u Zrinjskom ozbiljno shvatili duel kontra Radnika, najbolje je pokazao startni sastav – koji je bio dosta ozbiljan, bez detalja koje bismo okarakterizirali eksperimentalnim. Varvodić – Ćorluka, Jakovljević, Magdić, Bekić – Enin, Zlomislić – Filipović, Bilbija, Juranović – Govedarica. Bio je to sastav koji je ozbiljno počeo utakmicu te ju sa zamjenama, Bašićem, Ivančićem, Marušićem, Todorovićem i Trebotićem ozbiljno priveo kraju. A da je utakmica bila jednostrana, uz konačni rezultat najbolje je pokazao odnos udaraca (19-2) i udaraca u okvir (7-1).
Rekli bismo – zasluženo, ako što takvo u sportu i nogometu postoji. Jer mali milijun puta dogodi se da jedna ekipa dominira, a na kraju ne da ne pobijedi, nego još i izgubi. Zrinjski ovog puta to nije dozvolio, Radniku je zaista malo toga ostavio i upravo tu leži najveći optimizam za dalje. A realno, bez ovog povratka pobjedama, dalje teško da bi išlo. Ne u ovako tijesnoj borbi za Europu.

Jakirović

– Kontrolirali smo utakmicu 90 minuta, držali se dogovora… a znali smo da će Radnik stajati gusto u sredini, što smo iskoristili i probijali ih po bokovima… Stvorili smo dosta šansi, a drago mi je da nismo primili gol, rekao je strateg Plemića Sergej Jakirović.

Osvrnuo se i na činjenicu da je utakmica riješena tek u 76. minuti, dokad je bilo samo 1:0…

– U nogometu kad ne zabiješ, primiš… a ispalo je da je Bilbija drugi gol zabio iz najnemogućije situacije… Da, realizacija može biti bolja, da lakše riješimo utakmicu, ali dobro.

Još osam

Preostalo je još osam utakmica, a rivali su redom: Olimpik u Sarajevu, Sarajevo u Mostaru, Široki na Pecari, Velež Pod Bijelim brijegom, Borac u Banjoj Luci, Krupa i Željezničar u Mostaru te Tuzla na Tušnju. Naša procjena uoči nastavka prvenstva, a nakon reprezentativne stanke, da Zrinjski ‘mora dobiti prve tri utakmice’, stajala je u kontekstu  europskog imperativa, ali u nekom idealnom scenariju. Jer iako su Mladost, Radnik i Olimpik ekipe iz donjeg doma, iako se i one bore za nešto (ostanak), Zrinjski je za jednu stabilnu kampanju u borbi za Europu iz prve dvije utakmice morao uzeti šest bodova. Nije to učinio i na taj je način zazvan jedan manji potres, ali situacija se ovom pobjedom protiv Radnika ipak primirila, tlo je prestalo podrhtavati pa se sada može opet razmisliti o načinu djelovanja u preostalim utakmicama, osmisliti ih na najbolji način. A svaku će, bilo je da je riječ o rivalu iz susjedstva, ili dna, trebati pomno pripremiti. Uz jasan i jedini ispravan stav koji je Jakirović ovog puta podcrtao.
– Vidite koliko je sve tijesno. Mi moramo uzimati bodove, ne smijemo čekati tuđe kikseve.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Šest golova i pobjeda Sarajeva u derbiju kola

urednik

KOMENTAR / Realno, Velež ove sezone nije igrao vrhunski, ali…

urednik

NK Široki: U prodaju puštene ulaznice za Hercegovački derbi

urednik