Image default
DNEVNI

Lagumdžija: Spriječili smo udar na pravosudni sustav u BiH

Piše: Dragan Bradvica

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija novinarima je nakon jučerašnje sjednice kazao kako je točka koja se tiče izmjene kriterija za vrednovanje rada sudaca je nakon rasprave skinuta sa dnevnog reda. Više nego jasno je kazao da se na taj način spriječio udar na pravosuđe.

– Povjerenstvo koje se bavi efikasnošću rada sudova razmatralo je inicijative sudova da se smanji norma sucima. Velika je to rasprava. Godišnja norma se dobiva množenjem 11 mjesečnih normi. To je zamagljivanje stvarnosti jer ova odredba je nespretno ili nesretno ugrađena, da smo ovo usvojili došlo bi do toga da bi norma bila smanjenja za devetposto linearno. To bi bilo pogubno kada se radi o efikasnosti pravosuđa. Ja sam protiv toga bio i zbog toga a i zbog toga sto bi došlo do produženja roka vođenja postupaka, ako se probije taj rok može se tražiti naknada štete, kazao je Lagumdžija

Disciplinska tužiteljica

Nadalje, kaže kako naš pravosudni sustav ovisi o financiranju međunarodne zajednice pa da je navedeni prijedlog prošao svi projekti međunarodne zajednice i sva pomoć bila bi obustavljena, a pravosuđe u BiH ne bi moglo funkcionirati. Zbog toga je donijeta odluka da se sve vrati povjerenstvu na razmatranje kako bi se dobio novi prijedlog. Prema njegovim riječima, usvojen je i zaključak da se od svih sudova zatraži da stave na dnevni red svojih kolegija i da se očituju po ovom pitanju, te dostave VSTV-u.

– Uspjeli smo ovo spriječiti, ovo je bio pokušaj udara na pravosudni sustav. A problem ćemo rješavati u narednom razdoblju,rekao je Lagumdžija.

Potvrdio je kako je na sjednici bilo i riječi o izuzeću glavne disciplinske tužiteljice jer često imaju zahtjeve za izuzećem. Trenutno ukoliko se izuzme glavna disciplinska tužiteljica nitko ne može postupati iz UDT-a.

– U takvoj situaciji nametnula se potreba da se ovaj problem riješi. Tražimo vanjske disciplinske tužitelje. Napravit ćemo listu i softver će određivati koji će tužitelj postupati u situacijama kad dođe do izuzimanja UDT-a. Stavili smo i kriterije, ne može to biti nositelji pravosudnih funkcija protiv kojih se vodi postupak, mora biti iskusan, pojasnio je Lagumdžija.

O disciplinskim postupcima

Na temu vezanu za disciplinske postupke, poručioje kako se postupak može pokrenuti protiv bilo kojeg nositelja pravosudne funkcije.

– Podnijeta je disciplinska tužba protiv predsjednika Suda BiH, ali i glavne tužiteljice BiH. Ne znam kako će to završiti i kako to može uticati na sustav. Formirana su povjerenstva i one su trajne i ona su kroz sustav izabrana. Može ovo biti i pozitivno i negativno. S jedne strane se pokazuje da nema nedodirljivih, a s druge strane u javnosti se stvara negativna slika, naglasio je Lagumdžija.

Novinare je zanimala i problematika vezana za zaštitu CMS sustava navodeći kako nemaju definitivan stav, ali kako se na tome mora raditi. Dodaje kako je CMS je uspostavljen da bi se spriječila zloupotreba i utvrdilo šta će tko raditi. Potvrdio je kako imaju indicije da je bilo zloupotreba, svaka od njih čini disciplinski prekršaj.

Dotakao se i teme izmjene i dopune Zakona o VSTV-u koje su, kako tvrdi, u proceduri.

– Zbog neodgovarajućih normi došli smo u situaciji da nam je poništena jedna odluka. Mi tražimo podršku i da se čim prije usvoje izmjene i dopune, te dobijemo alate da mi možemo intervenirati podzakonskim aktima i na taj način reformirali pravosuđe, zaključio je Lagumdžija.