Image default
DNEVNI NOGOMET

FKŽ: Što su dobili na Grbavici, što je dobio Slišković?

Na kraju je ispalo OK za navijače Željezničara. Jer nakon što je Uprava osam kola prije kraja smijenila klupsku legendu, trofejnog stručnjaka Amara Osima, angažirani nasljednik došao je s epitetom adekvatne zamjene. Blaž Slišković je upravo to, no što ga sve čeka na Grbavici, gdje će mu se kao glavni cilj postaviti zadatak da klub pokuša spasiti još jednom neizlaska u Europu, nakon što su Plavi u ljeto 2019. kod kuće ostali zbog licence.

Otkaz Amaru Osimu bio je i očekivan, i nije. Istina je da su rezultati bili loši, da se Željo osam kola do kraja našao u poziciji da mu Europa žestoko visi, ali opet – to je Amar Osim. Čovjek koji je na Grbavicu u zajedničkoj eri Premijer lige donio tri titule, koji je na Grbavici radio i menadžerski posao, čovjek koji diše Željezničar, jedini klub koji je vodio u BiH.
I kad je vijest postala službenom, djelovala je pomalo nestvarno…
– Održan je sastanak članova Upravnog odbora i dosadašnjeg šefa stručnog stožera, Amara Osima, na kojem je dogovoreno da najtrofejniji trener neće više obavljati funkciju. Vrijedi istaći da je odluka donijeta džentlmenski te da su obje strane pokazale da su prije svega navijači Željezničara i da je to u ovom trenutku najbolja odluka za Klub…
Počelo se spekulirati sa imenima mogućih nasljednika, Zlatan Nalić važio je kao jedan od najvećih kandidata, ali onda je Grbavice pušten bijeli dim.

Dobili trofejnog trenera

– Blaž Slišković novi šef stručnog stožera FK Željezničar. Rođen je 30. svibnja 1959. godine u Mostaru. Jako uspješnu nogometnu karijeru počeo je mostarskom Veležu, a potom je igrao za Hajduk, Marseille, Pescaru, Lens, Mulhouse, Rennes, Dragovoljac i Zrinjski. Nosio je dresove reprezentacija Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Trenersku karijeru počeo je u Hrvatskom Dragovoljcu, a zatim je vodio Zrinjski i Brotnjo. Od 2002. do 2006. godine bio je izbornik reprezentacije BiH. Kao šef struke vodio je Hajduk, Zrinjski, Tiranu, Al-Ansar, kineski QD Jonoon, Široki Brijeg, a posljednji angažman imao je u Hong Kongu, vodeći Kitchee. Dva puta je osvajao Premijer ligu BiH, izvijestio je FKŽ.
Klub s Grbavice dobio je dokazanog stručnjaka s velikim iskustvom, jednog od trenera koji je dva puta osvajao Premijer ligu (sa Zrinjskim), uz Husrefa Musemića (Sarajevo) i Amara Osima (Željezničar) jedinog trenera u zajedničkoj eri koji je s jednim klubom dva puta slavio naslov prvaka, uz Osima i jedinog koji je obranio titulu. Uz to, Slišković je radio u još jednom top PL klubu, Širokom, tako da ima, da tako kažemo, ima jednu širu perspektivu – zna kako se radi u vrhu, u organizacijski relativno urednim sredinama. U redu, jasno je što je Željezničar dobio s njime, ali što će dobiti Baka koji je jučer, na svoj prvi trening Želje, ušetao na prigodan datum – Dan željezničara BiH.

Škakljiva tema

U jednom od prvih javnih obraćanja nakon što je postalo jasno da će preuzeti Plave, Slišković se dotaknuo škakljive teme.
– Istina, rekao sam ljudima u klubu da ćemo se mi lako dogovoriti, ali potrebno je da ispune i uvjete u kojima bih radio, prvenstveno mislim na isplatu dugovanja prema nogometašima, rekao je.
Da, to je vjerojatno i jedan od razloga što je Željo tu gdje jeste, na rubu ispadanja iz europske borbe. Hoće li klub reagirati, odnosno hoće li uz smjenu trenera povući i taj vrlo važan potez po pitanju isplate dugovanja? I hoće li Baka u konačnici dobiti svoj dio? Pitamo se to, jer već je Mostarac imao neugodno iskustvo potražnje dugovanja – s Hajdukom, s kojim se godinama vukao po sudu. I ne samo to, u ovom je trenutku bitno zapitati se još nešto: Koliko će Sliškoviću ovaj angažman pomoći u jednom daljnjem profiliranju CV-a? Bude li to dobra priča, sigurno će mu pomoći, jer moći će se pohvaliti da je vodio tri od četiri bh. kluba iz društva velike četvorke. Čak i ako ne završi dobro, Sliškoviću će to biti plus – jer radio je u još jednom top bh. klubu, a bez obzira na rezultat, sama ta činjenica mogla bi mu pomoći za dalje, u nekom novom inozemnom angažmanu.

Debi u Bijeljini

Dakle, obje su strane zadovoljne – ne može bolje? Da i ne. Jer garancija za bolje rezultate ipak ne postoji. Da, najvažnije je da su ispunjeni svi uvjeti da rezultati dođu, da se to zakotrlja u pravom smjeru, ali nitko u ovom trenutku ne može garantirati da će kombinacija Željo – Baka i u povijest otići kao rezultatski uspješna. Trebat će se poklopiti dosta toga, između ostalog – itekako bi pomoglo da se Plavi ipak dokopaju Europe, a Željo je uoči zadnjih osam kola šest bodova ispod europske crte, trenutno podvučene ispod trećeg Veleža, s tim da treba sačekati rasplet Kupa koji bi četvrtog na tabeli mogao gurnuti u kvalifikacije za Europsku ligu. A u maratonskoj završnici sezone Slišković će najprije u vrlo kratkom roku morati pohvatati što sve ne štima i to u još bržem roku pokušati popraviti. Velika će mu prednost pri tomu biti komunikativnost i sposobnost da izgradi atmosferu, a nema sumnje da su kada su mu dali posao na to računali i njegovi poslodavci.

– Gledao sam dosta utakmica, pa tako i zadnju protiv Mladosti (4:4). Željo stvara dosta prilika, na svakoj barem tri ili četiri stopostotne. Realizacija nije stalno adekvatna, ali više je to psihički problem. Kada izgubite samopouzdanje, teško ga je vratiti. Moj prvi zadatak bit će biti da stabiliziram ekipu, da je psihički vratim u normalan kolosjek, izjavio je jučer na prvom treningu.

Kako god bude, priča će se zakotrljati nedjeljnim gostovanjem kod Radnika koji se bori za ostanak, a koji je svježe, prošlog vikenda, s 0:3 poražen baš u Bakinom Mostaru.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


VEZANO

Željezničar: Titulu još nisu izgubili, ali onaj poništeni gol…

urednik

Ivanković i nakon Želje morao konstatirati standardnu boljku Širokog

urednik

FKŽ: Ivković obavio prozivku

urednik