Image default
REGIJA

‘Pokopala sam četiri člana svoje obitelji zbog korone’

Sve sam izgubila. Od njih četvero nitko nije ostao živ. Suprug, mama, brat, svekrva. Svi su umrli od korone. Nitko od njih nije imao kronične bolesti, a umrli su jedan za drugim, kaže nam Snježana Matić (48), piše 24 sata.

U tri dana sahranila je supruga Roberta (53), brata Mirka (63), mamu Rozu (92) i svekrvu Barbaru (80). Nakon obiteljskog druženja najprije su dan za danom članovi njene obitelji odlazili u bolnicu, a nakon tjedan dana je uslijedio još već šok kada su iz bolnice dan za danom pristizale katastrofalne vijesti. Nitko od njih nije preživio. 

Snježana niti sama ne zna kako je preživjela proteklih mjesec dana uslijed ove tragedije kakva je snašla njenu obitelj. Govori da je sve počelo prije pet tjedana kada je na subotu posjetila svoju rodnu kuću, majku i braću u Furjanima kod Slunja. U to vrijeme je gotovo cijelo selo bilo zaraženo. 

– Da sam znala da je brat imao koronu, normalno da ne bih išla kod njega. Kako dugo nisam bila kod svojih, a situacija s koronom je u našoj županiji tada bila jako dobra, odlučili smo ih posjetiti. Nitko nije imao nikakve simptome, jedino je brat kašljao. Dan ranije je orao i smatrao je da se nahladio. Govorio je da će si skuhati čaj i da će sve proći. Niti na kraj pameti nikome nije bilo da se radi o koroni, da bi već za dva dana završio u karlovačkoj bolnici na respiratoru. Idućeg dana, u utorak ni suprugu nije bilo dobro, dobio je temperaturu, kosti su ga boljele, slabo se osjećao. Nije vjerovao u koronu, smatrao je da ima gripu, kao i moj brat. Pio je lijekove za snižavanje temperature, no ništa nije pomagalo. Teško je disao. Test je pokazao da je pozitivan. Sljedećeg dana sam nazvala liječnicu i ona je poslala kola Hitne i odvezli su ga u bolnicu. Tada sam ga, niti ne sluteći, zadnji puta vidjela. Više se nije vratio – jecajući nam je izustila Snježana dodajući da su se u međuvremenu razboljele i mama Roza i svekrva Barbara. 

One nisu nikuda izlazile iz svojih kuća. Njena majka se nakon potvrđene zaraze liječila kod kuće, trošila je lijekove i bilo joj je sve bolje, no nakon nekoliko dana situacija se preokrenula. Kako su supružnici Matić i inače svakog dana boravili kod svekrve Barbare u Logorištu i u to vrijeme su nakon povratka iz Slunja odlazili k njoj, te se i ona razboljela. Govorila je da se osjeća loše, znoji. Snježana joj je kuhala čajeve, davala tablete za snižavanje temperature nakon čega joj je bilo bolje, no ubrzo nakon toga ju je nazvala da ne može disati.

– Pozvala sam joj Hitnu, odvezli su je u subotu bolnicu i stavili je na respirator. Tamo je već pet dana bio i Mirko, na respiratoru i u induciranoj komi iz koje se više nije probudio. Robert je pak tada tamo bio treći dan, primao je kisik. S njime sam se svaki dan čula telefonom. Vjerovala sam da će se izliječiti. Imao je samo 53 godine, bio je jak, zdrav. Iako je bio je ratni vojni invalid, u ratu je stao na minu i ostao bez noge, te se koristio protezom, bio je zdrav i bez ikakvih kroničnih bolesti. Bilo mu je bolje, na subotu smo se čuli i kazao da mu pošaljem naočale, grickalice, a idućeg dana su me u 13 sati zvali iz bolnice da je preminuo. Bila sam u šoku. Liječnici, medicinsko osoblje je bilo korektno i u redu, dugo su ga oživljavali, no nisu ga uspjeli spasiti. Smatraju da se uslijed temperature stvorio ugrušak i da je od toga umro – utučeno govori Snježana, dodajući da joj ništa nije jasno jer je jedino ona među svima njima nalazi u rizičnoj skupini jer ima povišeni tlak i šećer, a ona nije niti dobila koronu iako je bila u kontaktu sa zaraženim suprugom, spavali su u istom krevetu.

Nastavak priče pročitajte OVDJE