Image default
SVIJET

Bivši covid pacijenti ponovno se izlažu koronavirusu

Britanski su znanstvenici u ponedjeljak pokrenuli testiranja u sklopu kojih će bivše covid pacijente namjerno ponovno izložiti koronavirusu da bi na taj način ispitali njihovu imunosnu reakciju i ustanovili hoće li se dobrovoljci ponovno zaraziti.

U veljači je Britanija postala prva država u svijetu koja je dala zeleno svjetlo za provedbu takozvanog “Human Challengea”, u sklopu kojega se dobrovoljci namjerno izlažu covidu-19 da bi se unaprijedilo istraživanje bolesti uzrokovane koronavirusom.

“Human Challenge” je naziv za kontrolirano ispitivanje infekcije na ljudima i vrsta je kliničkog ispitivanja cjepiva ili drugog lijeka koje uključuje namjerno izlaganje ispitanika bolesti koja se istražuje.

Studija pokrenuta u ponedjeljak razlikuje se od one iz veljače jer joj je cilj ustanoviti hoće li se osobe koje su preboljele covid ponovno zaraziti virusom da bi se produbila saznanja o imunitetu.

Znanstvenici smatraju da je učinkovitije izložiti bivše pacijente koronavirusu nego njime namjerno inficirati osobe koje nisu preboljele covid-19.

“Podaci koje ćemo dobiti ovim istraživanjem omogućit će nam razvoj kvalitetnijeg cjepiva i učinkovitijih načina liječenja ove bolesti. Istodobno će nam pomoći da saznamo jesu li ljudi zaštićeni nakon što su preboljeli covid-19 i ako jesu, koliko dugo”, pojasnila je imunologinja Helen McShane, voditeljica istraživanja na Sveučilištu u Oxfordu.

VEZANO

VELIKO POGORŠANJE: U RS-u novih 114 zaraženih,jedna osoba umrla

urednik

Koronavirus na koži živi pet puta duže od gripe

urednik

Nela Sršen o drugom valu koronavirusa

urednik