Image default
SVIJET

Rusija poručila Zapadu: Smirite se, dosta je ove masovne psihoze

Kremlj je pozvao zapadne zemlje da okončaju “masovnu proturusku psihozu”, nakon što su ruski diplomati protjerani iz više zemalja koje Moskvu optužuju za špijunske afere.

“Pozivamo sve da se smire, odustanu od masovne proturuske psihoze te da vode konstruktivan i miran dijalog kako bi se prevladale nesuglasice koje imamo”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je kazao da neke zemlje imaju naviku odmah optužiti Rusiju za bilo kakav kibernetički napad.

“Rusija uvijek reagira na neprijateljske poteze. Ne možemo si priuštiti da ih toleriramo, ali ostajemo otvoreni za dijalog”, rekao je Peskov, prenosi TASS.

Protjerivanje diplomata

SAD, Poljska, Bugarska i Češka nedavno su protjerali ruske diplomate, na što je Moskva odgovorila istom mjerom.

Dva bugarska diplomata protjerana su iz Rusije u utorak.

Sofija je protjerala dva ruska diplomata u ožujku nakon što je otkrivena navodna špijunska mreža koja je radila za Moskvu, a članovi koje su bili i djelatnici bugarskog ministarstva obrane.

Već loši odnosi Zapada i Rusije pogoršani su nakon zatvaranja opozicijskog vođe Alekseja Navalnog i gomilanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama.

EU i SAD uveli sankcije

SAD i EU uveli su sankcije Rusiji, a Washington optužuje Kremlj za veliki kibernetički napad na nekoliko američkih saveznih agencija.

Peskov je u utorak odbacio optužbu Praga da su obavještajci ruske vojne obavještajne službe GRU odgovorni za eksploziju skladišta streljiva iz 2014., prilikom čega je poginulo dvoje ljudi.

Češka tvrdi da su za eksploziju odgovorna ista dva operativca koja su izvela napad nervnim agensom novičokom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u Engleskoj 2018.

Češki je premijer Andrej Babiš u utorak ocijenio eksploziju skladišta kao “neviđeni teroristički napad na češkom teritoriju”.

Prag je, nakon otkrića, protjerao navodnih 18 ruskih špijuna iz zemlje, dok je Moskva odgovorila protjerivanjem 20 djelatnika češkog veleposlanstva.