Image default
AUTO

NOVITET – Kia Stinger 2022: Snaga, znanje i potencijal u željenom obliku

Iz Kije dolazi pravo osvježenje. Prestižna sportska kupe limuzina Stinger, sada donosi osvježen dizajn s kojim će učvrstiti svoj već izgrađen karakter, dok je ujedno dobila mnoštvo novih tehnologija i sigurnosnih unapređenja…

Kada je 2017. godine predstavila Stingera, Kia je imala samo jedan cilj, da pokaže njemačkim premijum konkurentima da ima snage, znanja i potencijala za pravljenje vrhunskog Gran Turismo automobila. Sa najnovijim redizajnom on je postao drugi velikoserijski Kijin model sa novim logotipom tvrtke. Prednji dio je zadržao prepoznatljivu formu sa dvodijelnom maskom hladnjaka, koja simbolizira Kijin dugogodišnji zaštitni znak – tigrovu njušku. Suvremeni karakter naglašen je sa najnovijim LED svjetlima sa modernijom dnevnom grafikom, koja se ogleda u četiri stilizirane vodoravne linije. U standardnoj opremi su i nova potpuno spojena stražnja LED svjetla, koja u GT Line paketu dolaze u Full LED tehnologiji. Bokovi su dodatno istaknuti sa novim dezenima 18 i 19-inčnih aluminijskih naplataka, a kupcima su na raspolaganju i tri modernije nijanse boja. Značajno agresivniji dizajn dobio je i stražnji branik, u koji su sada integrirani dupli ovalni ispušni otvori i veći difuzor zraka.

Koliko god je sitnih, ali opet vidljivih promjena doživio s vanjske strane, unutrašnjost Stingera se nije znatno izmijenila osim što je obložena sa značajno kvalitetnijim materijalima, koji doprinose luksuznom ugođaju. U interijeru je unaprijeđena multimedija, koja podržava Android Auto i Aplle Car Play aplikacije za povezivanje sa pametnim telefonima i dolazi u kombinaciji sa najsuvremenijim 10,25-inčnim na dodir osjetljivim zaslonom visoke rezolucije. Instrument panel je dobio veći i 4,2-inčni displej putnog računara, dok je centralna konzola sada obložena sa crnim ukrasnim panelom visokog sjaja. Vozačevo sjedište unaprijeđeno je sa električnim podešavanjem u 12 različitih smjerova, a zajedno sa suvozačevim sada ima i mogućnost grijanja, odnosno hlađenja.

Kupcima su na raspolaganju i novi dezeni kožnih presvlaka, a na popisu opcionih detalja nalazi se i stakleni krovni otvor. Novi logotip integriran je i na kolo upravljača, koje na sebi ima i oznaku GT ili GT Line paketa opreme. Moderniji dizajn dobila je i ručica mjenjača, a od ekskluzivnijih detalja opreme treba izdvojiti vrhunsko Harman Kardon ozvučenje. Za pogon Stingera namijenjena su dva benzinska motora. Novi 2,5-litreni turbobenzinac ima 300 KS, što je 45 više u odnosu na dosadašnji dvolitreni motor kojeg mijenja. Vrh ponude kao i do sada predstavlja 3,3-litreni V6 twin-turbo motor, koji raspolaže sa 368 KS i namijenjen je GT modelu. Oba benzinca uparena su sa osmostupanjskim automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače. Prvi modeli nove Kie Stinger kupcima bi trebali biti isporučeni tijekom travnja, a najpovoljnija verzija na američkom tržištu košta oko 30.000 eura.