Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

INTERVJU Dr. Alexander Schallenberg: COVAX ni u kom slučaju nije zakazao! U BiH uskoro dolazi 214 tisuća doza cjepiva iz EU

INTERVJU Dr. Alexander Schallenberg, savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije

Razgovarao: Dragan Bradvica

[email protected]

U ekskluzivnom intervjuu za Dnevni list dr. Alexander Schallenberg, savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije, govori o procesu imunizacije u njegovoj državi, problemima s opskrbom unutar Europske unije ali i isporuci cjepiva za države zapadnog Balkana. 

Pojašnjava kako je u veljači je Europska komisija zamolila Austriju, da preuzme ulogu koordinatora pri prosljeđivanju cjepiva za šest država zapadnog Balkana. Kada su u pitanju konkretne brojke oko doza naglašava kako sa 651 tisućom doza možemo podržati cijepljenje medicinskog osoblja i pripadnika drugih ugroženih skupina na zapadnom Balkanu. Od toga je 214 tisuća doza, gotovo trećina ukupne isporuke, predviđena za Bosnu i Hercegovinu.

Svjedoci smo kako proces cijepljenja, odnosno imunizacije stanovništva niti u Europskoj uniji ne ide željenom dinamikom, a sve zbog nedovoljne količine cjepiva. Zbog čega se to dogodilo, koliko ulogu u tome imaju sami proizvođači i koji su idući potezi same Unije?

– Gotovo cijeli svijet je i dalje konfrontiran s nedostatkom cjepiva, Europska unija također. To, najzad, nije slučaj zbog odgoda u isporuci. Zajednička narudžba u ime Europske unije, oko koje smo se prošle godine složili, je u svakom slučaju bila potpuno ispravna. Iako cijepljenje stanovništva Europske unije, u međuvremenu, napreduje krupnim koracima, pandemija vrši veliki pritisak na naša društva. Ono što mi sada trebamo je, da usmjerimo pogled naprijed i da konkretnim mjerama stabiliziramo naše zdravstvene sustave i opet potaknemo gospodarstvo. 

Kako proces imunizacije teče u Austriji, jeste li zadovoljni dinamikom? Kada se može očekivati povratak u neko normalno stanje u Vašoj zemlji?

– Mi u Austriji računamo s ubrzanjem procesa cijepljenja u drugom kvartalu i s otvaranjima korak po korak do ljeta, koja svakako zavise od aktualne situacije u vezi s infekcijom. Kao što se pokazalo prošle godine, teško je prognozirati za vrijeme trajanja pandemije, ali ja polazim od toga, da će situacija u ljeto sveukupno biti značajno poboljšana.

Dr. Alexander Schallenberg, savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije

Kada govorimo o Bosni i Hercegovini, cjepiva koja su stigla uglavnom su iz donacija i pomoći drugih država. Vrlo mali broj žitelja se cijepio, COVAX mehanizam je očito zakazao, bh. vlasti nisu na vrijeme krenule u izravnu nabavku od proizvođača. Kako Vi gledate na ovu problematiku?

– Tomu moram sasvim jasno proturiječiti: COVAX ni u kom slučaju nije zakazao! COVAX je do sada u 120 zemalja isporučio preko 48 milijuna cjepiva protiv COVID-19. Europska unija spada u najveće davatelje za COVAX: Team Europa je doprinio sa preko 2,47 milijardi eura. Naravno, oskudna raspoloživost cjepiva je izazov s kojim su svi konfrontirani. Utoliko više se radujem, da nam je, usprkos tomu, zajedno s Europskom komisijom uspjelo da osiguramo 651 tisuća doza za države zapadnog Balkana. Ja sam čvrsto uvjeren: solidarnost nam svima pomaže i funkcionira. Nemamo ništa od toga, ako u Austriji već uskoro svi koji to žele budu dobili cjepivo, ali da naše neposredno susjedstvo još nije cijepljeno. Jer: nitko nije siguran, dok god svi ne budu sigurni. I, razumljivo samo po sebi, mi se tu osjećamo naročito obveznim prema našim prijateljima na zapadnom Balkanu.

Austrija je koordinator EU za isporuku cjepiva za zapadni Balkan, uskoro preko Vaše zemlje očekujemo značajnije doze. Možete li našim čitateljima detaljnije objasniti cijeli taj proces, koliko cjepiva na ovaj način će u sljedećem razdoblju doći u Bosnu i Hercegovinu i koliko je ukupna novčana pomoć Unije za BiH po pitanju cijepljenja?

– U veljači je Europska komisija zamolila Austriju, da preuzme ulogu koordinatora pri prosljeđivanju cjepiva za šest država zapadnog Balkana. Austrija je tradicionalno vrlo tijesno povezana s ovom regijom, i zapadni Balkan je oduvijek prioritet austrijske vanjske politike. Stoga smo bez oklijevanja rado preuzeli ovaj odgovorni zadatak. Kao koordinatoru, Austriji je prije svega bilo povjereno razjašnjavanje niza pravnih pitanja, da bi se cjepivo moglo isporučiti: npr. u pogledu dozvole za stavljanje u promet, ili pitanja garancije i odštete. I logistički je u ovom kontekstu potrebno obaviti više pripremnih radnji u vezi s isporukom, uključujući održavanje hladnog lanca. Sa 651 tisućom doza možemo podržati cijepljenje medicinskog osoblja i pripadnika drugih ugroženih skupina na zapadnom Balkanu. Od toga je 214 tisuća doza, gotovo trećina ukupne isporuke, predviđena za Bosnu i Hercegovinu. U svim ovim pripremnim koracima sudjelovali su moj tim u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova zajedno s Europskom komisijom, Pfizerom i partnerima na zapadnom Balkanu. Vjerujte mi: posljednjih tjedana smo punom parom radili na tome da ova važna isporuka napokon bude moguća.

Ukupno je Europska unija državama zapadnog Balkana stavila na raspolaganje do 70 milijuna EUR-a za nabavku cjepiva; 651 tisuća doza će također biti plaćene iz ovog proračuna. Povrat sredstava Austriji se osigurava naročito kroz ova IPA-sredstva – dakle instrument Europske unije za pomoć pri približavanju. Europska unija, međutim, i dalje vrlo predano radi na tome da se osiguraju dalje dodatne doze cjepiva za zapadni Balkan.

O financijskoj pomoći EU
Ukupno je Europska unija državama zapadnog Balkana stavila na raspolaganje do 70 milijuna EUR-a za nabavku cjepiva; 651 tisuća doza će također biti plaćene iz ovog proračuna. Povrat sredstava Austriji se osigurava naročito kroz ova IPA-sredstva – dakle instrument Europske unije za pomoć pri približavanju. Europska unija, međutim, i dalje vrlo predano radi na tome da se osiguraju dalje dodatne doze cjepiva za zapadni Balkan, navodi Schallenberg

Kako ste već kazali – nitko nije siguran, dok god svi ne budu sigurni. COVID-19 ne poznaje ni nacije ni granice ni druge prepreke, nego svakoga pogađa istom žestinom. S obzirom na to, kako bi svi bili zaštićeni potrebna je masovna imunizacija cijelog kontinenta. Mislite li kako je to moguće očekivati u EU ali i državama zapadnog Balkana do kraja ove godine?

– Mi moramo da svuda, što je brže moguće, osiguramo sigurno i djelotvorno cijepljenje. Oporavak naših društava i gospodarstava zavisi od toga. Što brže postignemo najširu moguću imunizaciju u cijeloj Europi, to bolje! U ovom kontekstu želio bih još dodati sljedeće: Mehanizam Europske unije za prosljeđivanje cjepiva naročitu pažnju posvećuje zapadnom Balkanu. Budite uvjereni: mi ćemo učiniti sve, kako bismo u budućnosti mogli da još više doza cjepiva proslijedimo ovoj regiji; čim još više cjepiva bude raspoloživo.