Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Milanović od HDZ-a preuzima ulogu zaštitnika HVO-a

Za HVO i u inat HDZ-u

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

Prijem visokih časnika HVO-a početkom tjedna kod predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, još jedna je njegova poruka HDZ-u kojem tako spočitava nedovoljnu dosljednost prema braniteljima HVO-a. 

Sada Milanović preuzima ulogu na koju je HDZ godinama imao ekskluzivno pravo – zaštitnika HVO-a, iako su upravo i bivši pripadnici HVO-a bili među braniteljskim prosvjedima na Markovom trgu u svibnju 2015. godine, potresajući njegovu vladu kada je bio premijer, a ministar branitelja Predrag Fred Matić.

Milanović je u kolovozu prošle godine, na 25. godišnjicu obljetnice vojno redarstvene akcije ‘Oluja’, odlikovao i četiri gardijske brigade HVO-a, a odličja su primili nekadašnji zapovjednici. 

Zapovjednici, ali i brojni mediji, isticali su kako je time ispravljena velika nepravda prema HVO-u, a svaki takav komentar išao je na račun HDZ-ove vlasti koja to isto godinama nije učinila. Istodobno napetost na relaciji predsjednik Milanović-premijer Plenković je na vrhuncu i samo je pitanje hoće li njihovi odnosi ikada više ‘zatopliti’. 

Podsjetimo, nakon što je tada HDZ proglasio pobjedu na izborima, a Kolinda Grabar Kitarović izabrana za predsjednicu, prosvjedni šatori branitelja su ukinuti, a danas se nitko ne sjeća koji su bili zahtjevi branitelja te jesu li isti ispunjeni od strane nove vlade.

 Sada Milanović preuzima ulogu na koju je HDZ godinama imao ekskluzivno pravo – zaštitnika HVO-a, iako su upravo i bivši pripadnici HVO-a bili među braniteljskim prosvjedima na Markovom trgu u svibnju 2015. godine, potresajući njegovu vladu kada je bio premijer, a ministar branitelja Predrag Fred Matić. Milanović, koji tijekom svoje političke karijere nije ispoljavao nikakve simpatije prema HVO-u, čak što više, bio je vrlo kritičan, uvidio je da je upravo to jedan od oruđa kojim može mahati ispred Plenkovićevog ‘nosa’ – priznajući i odajući počast i zadovoljštinu HVO-u, koji je, ruku na srce, do sada bio kao “djevojka koju rado vodiš u krevet, ali javno ne pokazuješ niti ženiš”.

“Presuda Blaškiću je politička… Ako je netko kriv, nije Petković”  

No, tu nije kraj tektonskim potezima koje Milanović vuče kada je u pitanju HVO – po prvi puta, na službenom prijemu nazočio je i general Tihomir Blaškić, prvobitno u Haagu osuđen na drakonsku kaznu od 45 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima, da bi mu ista nakon drugostupanjskog, žalbenog postupka, smanjena na devet godina.

Predsjednik Milanović najavio je da će primiti i generala Milivoja Petkovića, koji je u Haagu osuđen na 20 godina zatvora u predmetu ‘Prlić i ostali’, s još pet visokih vojnih i političkih dužnosnika HVO-a i Herceg-Bosne. Petković je predao molbu za prijevremeno puštanje na slobodu te se očekuje da će mu ista uskokro biti i odobrena.

Odgovarajući na pitanje zašto se među visokim časnicima našao i general Tihomir Blaškić, Milanović je rekao: “Za koje ratne zločine je osuđen? Sve je to u redu, postoje razne kategorije ratnih zločina i kaznenih djela što se tiče ratovanja. Da je Blaškić odgovoran za nešto za što je odgovoran Ratko Mladić, ne bih ga primio. On je odgovarao za neke prijestupe. Primit ću i Petkovića. Ako je netko kriv, nije Petković. Zato vas pitam zbog čega je osuđen Blaškić? Ima u Hrvatskoj nažalost i ljudi koji su na nižoj razini zapovijedanja napravili neke stvari, no ovo za što je on suđen politička je presuda”, rekao je Milanović.

Ovakvi, izravni stavovi na vrlo osjetljivu temu, do sada se nisu mogli čuti niti od jednog najvišeg dužnosnika susjedne Republike Hrvatske, pa čak ni od najviših političkih dužnosnika Hrvata u BiH. 

Jasno je da svaki takav Milanovićev komentar vrlo teško pada HDZ-u za čije kandidate tradicionalno glasuju Hrvati iz BiH te je izgledno da će on i dalje nastaviti s ovakvom retorikom i to paralelno, primjerice, s njegovim najnovijim izjavama kako će u Okučanima zbog odvojenih protokola polaganja vijenaca na godišnjicu VRO ‘Bljesak’ “biti cirkus” te kako “razmišlja o tome da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO Bljesak u Okučanima – kako bi ih se zaštitilo od politizacije”.

Uskoro nova odličja za postrojbe HVO-a?

Međutim, nema previše sloge ni u redovima visokih časnika HVO-a jer Dnevni list doznaje da pojedini nisu željeli da se njihovo ime nađe na popisu uzvanika kod Milanovića i to ne zbog njega, već zbog, kako su rekli, “manipulacija pojedinih samoprozvanih generala bez generalskog ukaza”, time postavljajući i pitanje o legitimnosti pojedinih visokih časnika kao i autentičnosti njihovog ratnog puta – stalnu, neiscrpnu i aktualnu temu među braniteljima već skoro tri desetljeća.

No, zamolbu za prijem 12 visokih časnika HVO-a kod predsjednika Milanovića uputio je potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), general-bojnik Ljubo Ćesić Rojs, a povodom 30-te obljetnice Dana državnosti. Ime generala Blaškića naznačeno je kao posljednje i pod znakom upitnika (?). General Rojs se profilirao kao trenutno najjača veza Pantovčaka i vojnog miljea HVO-a, posebice nakon što su HGZ napustili brojni članovi-generali ne slažući se s reakcijama i potezima aktualnog predsjednika, generala-zbora Pavla Miljavca za kojeg smatraju da podcjenjuje HVO. 

Dobro upućeni izvori iz samog državnog vrha tvrde da bi ovo mogao biti i uvod u nova odličja koja bi Milanović uskoro mogao uručiti postrojbama HVO-a koje su dale značajan doprinost obrani, ali i izgradnji Hrvatske.

Sigurno je da će predsjednik Milanović i dalje nastaviti sa svojom retorikom koja itekako pogađa vlast premijera Andreja Plenkovića, ali i nastaviti s njim već viđene verbalne okršaje. Milanović, koji tijekom svoje političke karijere nije ispoljavao nikakve simpatije prema HVO-u, čak što više, bio je vrlo kritičan, uvidio je da je upravo to jedan od oruđa kojim može mahati ispred Plenkovićevog ‘nosa’ – priznajući i odajući počast i zadovoljštinu HVO-u, koji je, ruku na srce, do sada bio kao “djevojka koju rado vodiš u krevet, ali javno ne pokazuješ niti ženiš”.

Tko je sudjelovao na prijemu kod Milanovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je umirovljene časnike i ratne zapovjednike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) početkom tjedna. Na sastanku  su sudjelovali potpredsjednik HGZ-a umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, ratni zapovjednik ZP Vitez i ratni NGS HVO-a umirovljeni general Tihomir Blaškić, umirovljeni general HVO-a i brigadni general HV-a Ivica Primorac, ratni zapovjednik ZP Bosanska Posavina umirovljeni general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik obrane Mostara umirovljeni general HVO-a Ilija Vrljić, ratni zapovjednik zrakoplovstva HVO-a umirovljeni brigadir Nedeljko Perić, ratni zapovjednik pukovnije Posušje i 66. Pukovnije za izgradnju cesta umirovljeni brigadir Ivan Bago, ratni zapovjednik specijalne policije Livno umirovljeni pukovnik Jure Granić, zapovjednik I. Bojne ABB Livno umirovljeni bojnik Boško Barać, umirovljeni ratni načelnik saniteta ZP Tomislavgrad dr. Josip Perić i umirovljeni pomoćnik ratnog zapovjednika HVO-a Žepče Vinko Marić.