Image default
DNEVNI

Efendić nije u ‘trojci’ zbog Konakovića, ugroženo Bakirovo ‘bratstvo’ s Erdoganom!

Novi predsjednik Stranke za BiH, koju je davno osnovao i ugušio karizmatični i vrlo sujetni Haris Silajdžić, Semir Efendić je po svim referncama najkrupnija riba koja je, još od Silajdžićevoga bijega, napustila SDA. 

U tom smislu je za sada i barem na papiru i najveća opasnost za stranku Bakira Izetbegovića. Možda je malo prenapuhano, ali njegov nekadašnji stranački kolega Aljoša Čampara predviđa da će nakon Efendićevog transfera doći do masovnoga egzodusa članstva iz SDA i sarkastično procijenio kako će u najjačoj bošnačkoj stranci ostati samo supružnici Izetbegović i poneki lojalni vodonoša. 

Izvrsne veze s Erdoganovim sinom

Naravno, nemoguće je u ovom trenutku ugatati buduće odnose Semira Efendića i Bakira Izetbegovića, mnogo toga njih i dalje u srži povezuje, međutim sasvim je neupitno kako će Efendić svom silinom krenuti u jačanje posrnule SBiH i u osobnu promociju novog bošnjačkog vođe, presudnih pretpostavki da zauzme poziciju poželjnog političkog trgovca i partnera za neke buduće saveze. 

Nikako se ne smije podcijeniti, vrlo ambicizni novi predsjednik SBiH Semir Efendić može napraviti razorni prodor u muslimanske lobističke krugove, on je malezijski učenik, ima izvrsne veze s Erdoganovim sinom, Bilalom i iza njega stoje Haris Silajdžić i navodno sveprisutna sjena Hasan Čengić.

Sarajevska “trojka”, NiP, Naša stranka i SDP su imali šansu da privuku aktualnog načelnika najveće općine u glavnom gradu, Novi grad, u svoje jato poglavito preko Aljoše Čampare, međutim taj deal se nije dogodio zbog strašnog animoziteta između Konakovića s jedne i Efendića, a možda još i više Huse Ćesira, osnivača i čelnika SDA u toj općini, poduzetnika koji navodno ima vrlo razorni utjecaj na novoga šefa SBiH-a. 

U razdoblju kada je bio županijski premijer Elmedin Konaković se, između ostalog, silovito okomio na Česira zbog malverzacija i neplaćanja poreza. Ali, Semir Efendić je zalupio vrata i Bakiru Izetbegoviću, jer nije mogao progutati poniženje koje je u čuvenoj aferi “Asim” doživio baš od supružnika Izetbegović. 

Borba za svakog glasača

Ovjenčan izvrsnim rezultatom na lokalnim izborima povukao je vrlo kontroverzan, ali i razumljiv potez, preuzimanja stranke koja ipak, uz sve slabosti, već ima razvijenu infrastrukturu, a uz to uvijek mu je bila prirasla srcu.

Iako se u nekim bošnjačkim krugovima kalkulira kako iza Efendićevog preuzimanja SBiH-a stoji perfidni Bakir Izetbegović kako bi tobože oslabio “trojku” to u ovom trenuku asolutno nije utemeljena i ispravna teza. 

Dapače, Semir Efendić je unio nemir i zebnju u Izetbegovićevom miljeu i puno je realnije očekivati do sljedećih parlamentarnih izbora bespoštednu borbu za svakog glasača. A, nakon izbora, kao i uvijek, sve su opcije otvorene i ostaje onda stvar pukog političkog trgovanja.

Sarajevskom minderu je jako zanimljiv Efendićev nastavak političke karijere i nekako se nametnulo pitanje tko bi to mogao kontrolirati Efendića i jamčiti da će kao lider jedne stranke u nekom pogodnome trenutku prihvatiti pruženu ruku Bakira Izetbegovića?!

Tako jedan ugledni analitičar podsjeća kako prije svega Efendić svoju ambiciju crpi iz vrlo dobrih odnosa s Recepom Tayipom Erdoganom, konkretnije s njegovim sinom Bilalom. Shvaćajući koliko Erdogan ima utjecaj na Bakira Izetbegovića, odnosno na samu SDA, Efendić je vjerovao da će upravo on kao turska uzdanica jednog dana zasjesti na visoke stranačke položaje, pa čak i u neku premijersku fotelju. 

Enigma

Isti analitičar upozorava kako je nedavno imao susret s Erdoganom u njegovoj predsjedničkoj palači.

-Postoji i jedna enigma na koju će Efendić morati dati odgovor, a radi se o njegovom prijateljstvu sa Hasanom Čengićem koga smatraju ideologom i mentorom grupe malezijskih studenata kojima pripada i Efendić. Na slična pitanja je morao odgovoriti i Konaković jer se spekuliralo da iza njega stoji „glavom i bradom“ Čengić. Čengića povezuju i s bivšom A SDA, koja je konvertirala ideološki u Narodni europski savez (NES). No, pokazalo se da ni Čengić ne može privoliti Rifata Hoaznovića kao ni Konakovića da izglade odnose sa svojom bivšom strankom i samim Bakirom Izetbegovićem. Tako da i pored utjecaja kojeg sigurno ima Čengić na Efendića u konačnici Izetbegović neće moći računati na blisku suradnju sa Efendićem, piše publicist i dobri poznavatelj odnosa među najjačim bošnjacima Nedžad Latić.

Dakle, Semir Efendić je nakon Harisa Silajdžića, najkrupija riba koja je okrenula leđa SDA, sada ostaje vijdeti hoće li kao Silajdžić uspjeti napraviti tako moćnu stranku. Mnogo je izazova pred njim, ali Efendić nikako nije za podcijeniti tim prije jer je SDA izbušena sa svih strana, a njezin lider je trenutno vjerojatno najnepoželjniji partner na domaćoj pozornici pa i u međunarodnim krugovima. J. S