Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

MOSTAR Majka poginulog branitelja: Moj Almir se nije borio za ovakvu BiH

Majka poginulog branitelja živi u neuvjetnom stanu u Bafu

U naselju Bafo na sjevernom izlazu iz Mostara žive brojne obitelji u slučaju potrebe, zatim obitelji poginulih branitelja (šehida), te one lošijeg imovinskog stanja. 

U jednoj od trošnih baraka od nedavno stanuje Izeta Bobić – nekada uposlenica mostarskog Autoprevoza. Mali stan dobila je na privremeno korištenje kao majka poginulog branitelja. 

Njezin sin Almir je, kaže nam, kada je bilo najteže stao na branik države, te nešto kasnije nažalost tragično napustio ovaj svijet.

Danas je dobro onima koji su politički podobni, dok o obiteljima poput moje ne skrbi nitko. Žao mi je…

Borim se i borit ću se…

O njoj danas brine mlađi sin, u Mostaru poznat kao strastveni navijač Veleža, a suprug Šaban nedavno je preminuo od posljedica korone. Izeta je posljednja dva i pol desetljeća života živjela sa suprugom u prigradskom naselju Drežnica. 

Imovinsko-pravni odnosi za kuću u kojoj su proveli značajan dio života nisu riješeni, pa ju danas Bobići ne mogu obnoviti, niti prodati. Tamo je ostao tek vjerni pas, dok Izeta dane provodi u Bafu.

Milostinju drugih ne želi, ali želi jasno kazati da njezin sin zaslužuje bolji i bolje plaćen posao ili posao od kojega bi kao obitelj koja je dala sina u ratu, morali i trebali bolje živjeti. Boli je i što danas u poznim životnim godinama nema riješeno stambeno pitanje. 

– Smještaj u Bafu je privremeni. Ne znam dokad mogu ovdje ostati, a važno je kazati i da je to neuvjetan stan u kojemu je zaista teško živjeti. Oko mene je mnogo obitelji s velikim problemima. Svi se bore. Borim se i ja. Tu mi je pri ruci sin, pomaže koliko može, kaže Izeta.

Milostinju drugih ne želi, ali želi jasno kazati da njezin sin zaslužuje bolji i bolje plaćen posao ili posao od kojega bi kao obitelj koja je dala sina u ratu, morali i trebali bolje živjeti.

Dodaje i kako u malim zgradama u naselju Vrapčići u blizini stadiona Veleža postoje stanovi namijenjeni šehidskim obiteljima, ali i da zasad ne uspijeva da se izbori za vlasništvo, vjerojatno samo zato što politički nije podobna ili bliska vladajućim strankama.

– Nažalost politika je sve potisnula u drugi plan. Nedavno mi je preminuo suprug, bio je otac palog borca koji je u mjestu Drežnica osnovao Armiju RBiH, ali iz tih struktura i SDA, nitko se nije udostojio ni izraziti mi saušeće, samo zato što je rahmetli Šaban (suprug) bio član SDP-a. On je kroz svoj život ostao vjeran jednoj partiji i nikada nije mijenjao političke stavove kao mnogi drugi, kaže razočarana Izeta.

Nije poginuo za ovakvu BiH

Žali što se danas obitelji poginulih branitelja ili šehida ne tretiraju na način na koji bi se trebalo, a posebno joj smeta kada vlastodršci zarad čuvanja udobnih fotelja pričaju o šehidskoj djeci ili šehidskim obiteljima.

– Moj Almir se nije borio i nije poginuo za državu u kakvoj mu danas žive brat i majka. Zamišljali smo je u tom vremenu svi posve drugačije. Danas je dobro onima koji su politički podobni, dok o obiteljima poput moje ne skrbi nitko. Žao mi je… Nedavno sam pročitala kako će se graditi novi objekti sa stanovima za obitelji iz kolektivnih smještaja. Nitko mi se po tom pitanju nije javio ili me upitao da li mi nešto treba, ali ovim putem kažem da spadam među one koji bi da je ovo pravedna država, dobili pravo na jedan takav, kazala nam je gospođa Bobić.

Bafo naselje izgrađeno je prije dva desetljeća za smještaj obitelji koje su u tom trenutku bili primorani aneksom sedam Daytonskog sporazuma napustiti kuće i stanove u kojima su se zatekli, a istovremeno nisu imali mogućnost povratka u svoje prijeratne domove. 

Danas u objektima koji su potpuni propali i oronuli žive šehidske obitelji, obitelji bolesnih, obitelji koje do danas nisu uspjele osigurati sebi krov nad glavom.

H. Ž.