Image default
DNEVNI

Oliver Varhelyi danas stiže u Bosnu i Hercegovinu

Narodima i žiteljima BiH poruke nade i optimizma potrebnije no ikada

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Posjete najviših dužnosnika Europske unije Bosni i Hercegovini i nisu nema svakodnevica, štoviše one se vrlo rijetko događaju. Ruku na srce, naše vlasti im i ne daju previše povoda da dolaze u našu zemlju jer reformi nema, ispunjenja potrebnih uvjeta također, a tu je permanentna politička kriza i turbulencije. 

Sve to nas je dovelo u situaciju ne da smo u posljednjem vagonu vlaka za EU koji je ionako jako sporo ide ka europskim integracijama, nego smo jednom nogom izvan tog vlaka. Kada se na sve to dodaju sve češće i češće teme oko crtanja novih granica pa čak i zveckanja oružjem jasno je kako je situacija vrlo loša. 

Narodima i žiteljima u BiH su sada možda više no ikada potrebne poruke nade i optimizma, a nadamo se kako bi one mogle doći već danas. Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi danas dolazi u BiH i očekuje se jasna i nedvosmislena poruka kako Unija nije zaboravila na BiH, kako je i dalje ‘glavni igrač’ na našim prostorima i kako neće dozvoliti vraćanje u mračnu prošlost. 

Putujem na zapadni Balkan kako bih prenio jasnu poruku: Stalo nam je! Stalo nam je do naših partnera i do njihovih zdravstvenih radnika i najugroženijih. Isporuka cjepiva potvrđuje našu kontinuiranu predanost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno jači!, poruka je Varhelyija

Trodnevna turneja u regiji

Varhelyi je jučer započeo svoju zapadnobalkansku turneju u Republici Srbiji gdje je s tamošnjim državnim vrhom razgovarao o svim aktualnim temama, putu regije ka EU ali i regionalnoj suradnji. Već sutra će posjetiti BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju a dan nakon toga putuje na Kosovi i u Albaniju. 

– Putujem na zapadni Balkan kako bih prenio jasnu poruku: Stalo nam je! Stalo nam je do naših partnera i do njihovih zdravstvenih radnika i najugroženijih. Isporuka cjepiva potvrđuje našu kontinuiranu predanost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno jači!, poruka je Varhelyija.

Očekivano je kako će jedna od glavnih tema biti prevladavanje pandemije koronavirusa i podržka Unije u tom kontekstu.

Uvjeti iz Mišljenja

Kada je u pitanju BiH, za nas je u ovom trenutku krucijalno pitanje na europskom putu ispunjenje 14 uvjeta iz Mišljenja Europske komisije kako bi napokon dobili status kandidata. 

Ne zaboravimo kako ga od svih država u regiji jedino mi nemamo (uz Kosovo koje još uvijek nije ni priznato od strane pet zemalja članica), kako Srbija i Crna Gora već pregovaraju a bez obzira na sve nesuglasice unutar same EU samo je pitanje mjeseca kada će pregovore početi Albanija i Sjeverna Makedonija. Dio postavljenih uvjeta smo ispunili ali one najvažnije nismo gotovo ni počeli ispunjavati, a bez toga nećemo se niti koraka pomjeriti prema naprijed. 

Ukoliko bi u prvoj polovici ove godine uspjeli osigurati većinu za izmjene i dopune Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH na način da implementiramo presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, otklonimo sve anomalije koje dovode do velikih prevara u izbornom procesu te osiguramo poštene i transparente izbore to bi bio veliki korak ka kandidatskom statusu. 

Naravno, nakon toga mi i ostale stvari išle zasigurno mnogo lakše te bi cjelokupna politička atmosfera bila relaksiranija i povoljnija za sve u BiH. 

Nažalost, kako se sada čini od toga neće biti ništa pa bi i ovu godinu mogli ostati bez toliko željenog statusa kandidata što je poraz za sve u ovoj zemlji. Ne zaboravimo kako smo zahtjev za članstvo predali još u veljači 2016., pa nakon što smo oborili neslavni rekord u vremenu potrebno da odgovorimo na Upitnik sada smo i po još jednoj kategoriji neslavni rekorderi – nitko u regiji niti izbliza nije tako dugo vremena čekao status kandidata nakon što je predao zahtjev. Što li nas tek čeka kada i ako ikada krenemo u ‘pravu igru’, a to su pregovori po poglavljima u pristupnom procesu?