Image default
DNEVNI

Srbi postaju konstitutivni i u HNŽ-u

U danima pred prvosvibanjske praznike, medijski prostor ponovno su preplavili tekstovi o konstitutivnosti srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. 

Navodno su urađeni određeni koraci ka krajnjem cilju, ispunjenju jednog od osnovnih prava naroda u Hercegovini, pa će Srbi ako je vjerovati onima koji se istinski pitaju u ovoj županiji, konačno barem na papiru postati ravnopravni s druga dva naroda.

Podsjećamo, nakon što je započeo povratak srpske populacije u dolinu Neretve aktualiziran je problem vezan za konstitutivnost, jezik i pismo koji su službeni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali on dosad bez obzira na sve čvršću koaliciju HDZ-a i SNSD-a nije riješen. 

Propao pokušaj 2017.

Posljednji ozbiljniji pokušaj u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije propao je upravo zbog zastupnika HDZ-a, koji su obrazlagali kako su ustavne promjene nužne, ali i kako iziskuju mnogo više rada i vremena, od podizanja ruku i jedne točke u dnevnom redu Skupštine. 

O problemu konstitutivnosti Srba nedavno je prije sjednice Skupštine govorio Tomislav Martinović (HDZ BiH), kazavši kako su ustavne promjene koje se odnose se na konstitutivnost Srba u HNŽ-u predložene, te kako će se dalje na tomu raditi.

– Ta inicijativa upućena je Vladi HNŽ-a i mi ćemo pokušati u okviru tih pitanja obuhvatiti i ona druga koja se tiču institucija koje odavno nemamo. Tako bismo trenutno stanje i osnovni pravni akt Županije uskladili s onim što u praksi imamo, kazao je.

Istog dana najavljeno je i kako će zastupnici Kluba Bošnjaka također podržati prijedlog ukoliko on dođe od Kluba Hrvata.

– Kada i ako Klub HDZ-a bude spreman podržati to, ni s naše strane neće biti problema, rekao je predsjedavajući Skupštine Šerif Špago (SDA), navodeći da je SDA i ranije svaki puta podržala ovu inicijativu. 

Podsjetio je i kako od 2017. u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje su utvrdili Klub zastupnika Bošnjaka u prethodnom sazivu i Klub zastupnika Srba, a koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i ravnopravnu uporabu srpskog jezika i pisma.

I Čović “za”

I predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije u petak je rekao kako garantira da će u roku mjesec Skupština Hercegovačko-neretvanske županije izmijeniti Ustav i na taj način priznati Srbe kao konstitutivan narod, a srpski jezik ravnopravnim hrvatskom i bosanskom.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u srpnju 2000. donio je povijesnu odluku kojom se od Federacije BiH i Republike Srpske traži da izmijene ustave na način da se osigura puna ravnopravnost triju konstitutivnih naroda na cijeloj teritoriji BiH.

Nakon što je odluka donesena, u idućih nekoliko godina, osam županija (Sarajevska, Tuzlanska, Zeničko-dobojska, Bosansko-podrinjska, Unsko-sanska, Srednjebosanska, Zapadnohercegovačka i Herceg-bosanska) izmijenilo je ustave kako bi se i Srbima osigurala ravnopravnost.

– Mostar bez srpske zajednice nije grad kakav bi trebalo da bude i kakav je oduvijek bio. Uporedo s obnovom Saborne crkve koja je u posljednjoj fazi, sigurno je da će se na neki način obnoviti i naša nada. Ako imate Ustavom zagarantirana prava koja se ne poštivaju, kako onda možete očekivati nešto drugo za što se tek trebate izboriti u zakonu, zapitao se nedavno čelnik SNSD-a u Hercegovini Velibor Milivojević.

Iako brojčano možda najmanji, Srbi u HNŽ-u (posebice u Mostaru) djeluju kao svojevrsni integrativni faktor, uz nadu da će to biti prepoznato i ugrađeno i u Ustav županije, na način na koji će i oni napokon dobiti status konstitutivnog naroda.

H. Ž.