Image default
VIDEO

VIDEO Snowboarding na zaleđenom jezeru

U najhladnijem zimskom razdoblju, američki snowboarder Benny Milam je od jezerske kućice za pecanje na ledu napravio „poligon“ na kojem je sa prijateljima izvodio sjajne snowboard trikove.

Za vrijeme najhladnijeg perioda polarnog vrtloga u februaru, kada temperatura pada i do -28°C, a zbog ledenog vjetra se čini da je bliže -34°C, snowboarder Benny Milam je pozvao nekoliko prijatelja da mu se pridruže na zaleđenom jezeru blizu njegovog rodnog grada, gdje je prostu kućicu za pecanje na ledu pretvorio u unikatni snowboarding „rekvizit“ sa pokretnim rampama i vitlom za vuču na plinski pogon.

Milam je sa svoja četiri prijatelja (Garrett Mckenzie, Sam Schiltgen, Lenny Mazzotti i Drayden Gardner) proveo nekoliko dana vozeći snowboard na jezeru. Dok je jezerom zviždao ledeni vjetar, snowboarderi su se zagrijavali gradeći skakaonice i podešavajući rampe na kućici.

Benny Milam at Red Bull Lakehouse in Chisago City // Ryan Taylor/Red Bull Content Pool //
Benny Milam // Ryan Taylor/Red Bull Content Pool //

Ribarske kućice na zaleđenom jezeru u Minnesoti nisu neobičan prizor: cijela sela s ovakvim kućicama pojavljuju se gdje god riba dobro grize. Benny, koji je odrastao na Green Lakeu (Zeleno jezero), od malih nogu se bavi idejom da ribarsku kućicu pretvori u „poligon“ za snowboarding:

„Moj brat i ja smo nekada jedan drugog vukli motornim sankama po jezeru i posmatrati sva ta sela sa ribarskim kućicama. Uvijek sam mislio da bi bilo cool pretvoriti jednu od njih u rekvizit“, kaže Milam.

Drayden Gardner // Ryan Taylor/Red Bull Content Pool //
Benny Milam // Ryan Taylor/Red Bull Content Pool //

Kako bi svom projektu dali autentičnost pecanja na ledu, snowboarderi su pozvali vlasnika prodavnice ribarske opreme i njegovu ekipu profesionalnih ribara na ledu da im se pridruže. Dok su Benny i njegovi prijatelji hvatali zalet za skokove, pecaroši su hvatali smuđeve i štuke.

Preuređena ribarska kućica poslije je donirana skijalištu Wild Mountain u Milamovom rodnom gradu Taylors Falls u Minnesoti, i već postoji plan za organizaciju snowboard takmičenja uz korištenje kućice.

Garrett McKenzie // Ryan Taylor/Red Bull Content Pool //