Image default
DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Sve je i dalje pod kontrolom…

Pet kola je do kraja, Zrinjski još nema osiguranu Europu. Nervoze Pod Bijelim brijegom sigurno ima, ali svi u taboru Plemića dobro znaju da se nekako moraju riješiti panike. Jer Zrinjski trenutno jeste na granici, ali i dalje sve ima u svojim rukama, u što je ukalkulirana i činjenica da u slijedećem kolu čeka Velež.

Velež Pod Bijelim brijegom, Borac u Banja Luci, Krupa i Željezničar u Mostaru i u zadnjem kolu City na strani. To su preostali mečevi Zrinjskog ove sezone, utakmice u kojima će tražiti bodove za svoj šesnaesti izlazak na europsku scenu. Ne izgleda lagano, vjerojatno je to, barem na papiru, najteži raspored od svih pet klubova koji se bore za Europu… ali dobra stvar je što je Zrinjski i dalje u dobroj poziciji, što i dalje kontrolira situaciju. Samo treba znati pravi pristup – za Mostarski derbi, a onda i preostale četiri utakmice.

Što prije zaboraviti Široki

Poraz na Pecari nije Mostarcima trebao, ali da je iznenadio – i nije previše. Jer Široki je već tradicionalno neugodan domaćin, što dokazuje i taj najsvježije, deveto uzastopno gostovanje Zrinjskog na tom susjedskom zdanju bez pobjede. Dakle, nije to bio kraj svijeta. Uostalom, Široki je imao i motiv više, jer bi eventualnim porazom u Hercegovačkom derbiju ispao iz utrke za Europu, a ni remi ne bi previše pomogao.
Ukratko, poraz  bio i prošao, nije to bio šok, Pod Bijelim ga brijegom moraju što prije arhivirati i što se prije okrenuti idućem rivalu, koji je kao takav poseban. Jer riječ je o Veležu, gradskom rivalu protiv kojeg su to uvijek posebne utakmice, ali sad je tu još jedan detalj koji mijenja stvar.

Emocije ostaviti po strani


Upitali smo se prije prvog ovosezonskog Mostarskog derbija, onog iz kolovoza kojeg je Velež kod kuće dobio 2:0, kad su to Rođeni prethodno gradski derbi čekali bolje pozicionirani od Plemića… i pronašli odgovor u nekoliko sezona. Uglavnom se to radilo o ranoj, nekad i nešto kasnijoj fazi prvenstva, ali nikad dosad ovako kasno Velež u derbi nije ulazio s bolje pozicije. Trenutno ih dijele tri boda i nešto bolja gol razlika u korist Rođenih, što je za Zrinjski sigurno neobično, jer navikli su na drukčije. No, to je samo još jedan razlog da se emocije koje iskaču u Mostarskom derbiju ostave po strani, da Plemići hladne glave shvate tu i sve preostale utakmice. Jer samo tako mogu do cilja. A treba znati da im neće pomoći ni prevelika euforija u slučaju pobjede nad gradskim rivalom… ali ni povijesna statistika u međusobnim duelima koja ne mora ništa značiti, ali nešto ipak govori.

Domaćinski faktor derbija


Ne bi se toliko fokusirali na onu neku drevnu statistiku, na rezultate od prije desetak i više godina. Jer zaista su za ovaj trenutak totalno nebitni. Daleko važniji su oni svježiji rezultati, a oni govore da je od povratka Veleža u Premijer ligu prije dvije sezone – bilo dosta izjednačeno. Odigrane su od tad po dvije utakmice na oba terena, svaku su dobili domaćini. Zrinjski je u srpnju 2019. slavio 1:0, Velež uzvratio trijumfima iz listopada 2019. (1:0) i kolovoza 2020. (2:0), da bi prošlog listopada Plemići izjednačili ovaj dvogodišnji score. U tom zadnjem duelu slavili su uvjerljivo, 3:1, sva tri gola zabio je Nemanja Bilbija. Dakle, s te strane u Zrinjskom ne bi trebali strahovati. Ali opet, postoji i onda druga strana priče, zakon brojki koji s vremena na vrijeme priziva obrate, promjene.

Statistika koja ohrabruje i poziva na oprez

Da, i dalje stoji onaj podatak da je Velež kod Zrinjskog samo jednom slavio i to za zelenim stolom – u onom prekinutom finalu Kupa iz 2011. A koliko god to za Rođene bio obeshrabrujući detalj, zasigurno je i motiv više… a to Plemići ne bi trebali olako shvatiti. Taj psihološki aspekt derbija. I eto, tu je još jedan razlog da ostanu mirni, da pokušaju sa što manje emocija ući u derbi i doživjeti ga kao i svaku drugu utakmicu koja sa sobom nosi bodove – jer uostalom, Mostarski će derbi to i biti… kao i gostovanje Borcu, kao i domaće utakmice protiv Krupe i Želje, kao i finalno gostovanje u Banovićima, gdje bi zbog istih termina City trebao igrati zadnja tri kola.
Nijedna od tih utakmica, barem iz ove perspektive, ne izgleda više posebno od drugih, što bi, ako ga Plemići, usvoje, mogao biti pristup koji će odvesti do cilja.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Plemići imaju novog šefa liječničke službe

urednik

PL: U ponedjeljak startaju Sarajevo, Široki i Borac

urednik

Novi trener, nova zimska baza i novi kadar – za jedno novo, ljepše lice Zrinjskog

urednik