Image default
BIH DNEVNI

Prihvaća se prijedlog Vlade HNŽ-a – Sindikati zdravstva prekidaju višemjesečni generalni štrajk

Nakon što je Vlada HNŽ-a, na telefonskoj sjednici od 30. travnja prihvatila je konačnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade te istu dostavila reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar, Dnevni list doznaje da će sindikati istu prihvatiti te će se tako i uskoro okončati generalni štrajk koji zaposlenih u zdravstvu koji traje od prosinca. Kada je u pitanju zdravstvo u HNŽ-u, za podsjetiti je da je cjelokupnom medicinskom osoblju u COVID bolnici-odjelima tijekom trajanja pandemije menadžment SKB-a povećao plaće za 30%.

Uskoro prekid generalnog štrajka sindikata 

Naime, kako neslužbeno doznaje Dnevni list, sjednica Skupštine sindikata zdravstva trebala bi se održati u ovom tjednu. Sindikati su zadovoljni ponudom te će, prema našim izvorima, prihvatiti korigiranu ponudu Vlade prema njihovim zahtjevima što će ujedno značiti i potpisivanje novog kolektivnog ugovora i veća primanja uposlenih u zdravstvu.

Ovime bi se, bez pobjednika i poraženih, okončao višemjesečni generalni štrajk sindikata zaposlenih u zdravstvu, pokrenut u jeku pandemije, a konačno i završen samo zahvaljujući dijalogu čelnih ljudi Vlade HNŽ-a i sindikata.

Podsjetimo, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, medicinske sestre, tehničari, laboranti, vozači, servirke, čistačice, od 10. prosinca 2020. godine nalazi se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva te su se odlučili na pokretanje generalnog štrajka u sred pandemije, što je bio i dodatna otežavajuća okolnost prema pacijentima jer se održavao samo tzv. hladni pogon. 

Pacijenti čekaju operativne programe 

Zbog dugotrajnog štrajka, još veći pritisak tijekom pandemijskih ograničenja bio je posebno na pacijentima, zdravstvenim osiguranicima, koji nisu imali potrebnu medicinsku uslugu koju su plaćali od svojih primanja. 

No, već sada se čuju mnoga upozorenja da će, i zbog mjera koje su medicinske ustanove poduzele u cilju borbe protiv korona virusa, kao i zbog generalnog štrajka zaposlenih u zdravstvu, nakon popuštanja korona-mjera i liječnici i pacijenti biti pred velikim izazovima. Umjesto prevencije sve više će biti potrebno saniranje narušenog zdravstvenog stanja i uznapredovanih oboljenja kod mnogih pacijenata nakon što ponovno krenu operativni programi.

V.H.S