Image default
DNEVNI RUKOMET

OBRVAN: Bitno je nastaviti se pojavljivati u serijama na velikim natjecanjima

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je za protivnike na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine u okviru grupe E dobila Španjolsku, Švedsku i Češku Republiku.

Naši reprezentativci će u Bratislavi igrati sa Švedskom 13. siječnja, zatim sa Češkom 15. siječnja i Španjolskom 17. siječnja 2022.

 – Grupa je izuzetno teška, Španjolska i Švedska su sami vrh europskog i svjetskog rukometa. Iz trećeg šešira je također teška reprezentacija, možda ne toliko atraktivna, ali izuzetna rukometno obrazovana, da tako kažem. Vodio sam nekoliko puta reprezentaciju Makedonije protiv njih i znam da je teško igrati s njima. Međutim iz tog trećeg šešira smo mogli izvući i gore, npr. Francusku, rekao je izbornik naših rukometaša, Ivica Obrvan.

Pokušati iznenaditi

Do prvenstva je sedam mjeseci.

 – Trebamo se dotad dobro pripremiti, dati svoj maksimum. Želja je da budemo u kompletnom sastavu, da nas zaobiđu povrede jer nemamo širok roster. Onda ćemo pokušati iznenaditi, prije svega igrati dobro pa ako se ukaže prilika da zgrabimo neki bod. Sa Češkom, koja je također favorit, ćemo tražiti pobjedu, možda prvu na EP-u, kaže Obrvan uz napomenu da ekipa ipak mora imati veće ciljeve.

 – Moramo se spremiti s ciljem da se plasiramo dalje. U sportu je sve moguće, iako će biti strahovito teško. Sve reprezentacije koje su bile u ždrijebu su htjele da dobiju reprezentaciju BiH smatrajući da je poželjna iz četvrtog šešira. Mi ćemo pokušati pokazati svima da imamo dobre igrače i dobar sistem te da možemo igrati dobar rukomet.

Kriva interpretacija

Osnovni zadatak plasmana na EP je već ostvaren.

 – Vidjet ćemo šta ćemo tamo napraviti, ali ono što je bitno za budućnost je nastaviti pojavljivati se u serijama na velikim natjecanjima, što je izuzetno teško, napominje izbornik Zmajeva.

Pogođen nekim interpretacijama u medijima, Obrvan je opet htio reagirati po pitanju rezultata koji je napravio bh. tim.

 – Nekako mi se čini da se kroz bh. medije krivo prezentirala slika oko našeg plasmana na EP. Mišljenja sam, i to je potkrijepljeno činjenicama, da nismo imali nikakvu sreću za plasman na EP, nego smo plasman izborili sami. Nismo otišli na EP na osnovu nekih drugih rezultata, nego našim igrama protiv Njemačke i Austrije. Najbolja smo ekipa od trećeplasiranih, a pročitao sam u dosta medija da nas je pogledala sreća, što je kriva interpretacija, zaključio je Ivica Obrvan.

Ima ugovor do 2025.

Predsjednik RSBiH Marinko Umičević je u svom nedavnom saopćenju za javnost objavio i sljedeće: “Pred nama je sada veliki posao, jer prvo moramo produžiti suradnju sa izbornikom Ivicom Obrvanom koji je reprezentaciju preuzeo na tri mjeseca”.

 – Imam ugovor do 2025. godine i to je jasno već tri mjeseca. To je možda nešto krivo preneseno, tako da o tome ne mogu dalje ništa govoriti. To pitanje treba uputiti ljudima iz RSBiH, rekao je Obrvan.

Po ovom pitanju se Umičević potom ispričao i priznao grešku.

Bez drastičnih promjena

Reprezentacija će sad imati dugu pauzu jer su sljedeći EHF termini tek na jesen. Po Obrvanovom dolasku se govorilo i o pomlađivanju A tima.

 – Sigurno će biti određenih promjena u igračkom kadru za prvenstvo. Ubacit ćemo “svježe krvi” i neke igrače koji će biti u reprezentaciji kroz sljedeće cikluse. To je neminovno, ali na način da se normalno porazgovara s igračima i pruži plan i program reprezentacije. U tom pravcu će sigurno nešto biti, ali da će biti nešto drastično, iz korijena promijenjeno, niti možemo niti imamo toliko igrača na raspolaganju. Nekoliko njih će međutim biti priključeno, ali to ćemo ostaviti za sljedeći period.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]