Image default
BIH

VIDEO Hitan sastanak u Bruxellesu o Zapadnom Balkanu

Ministri vanjskih poslova država članica Europske unije održat će danas hitan sastanak u Bruxellesu na kojem će biti raspravljano o Zapadnom Balkanu. Jedna od tema bit će proces stabilizacije i pridruživanja Europskoj Uniji, uz neizbježnu temu non-papera. Možemo li očekivati veću zainteresiranost Europske unije u praksi, a ne samo na papiru?

U moru non-papera koji su doživjeli svoju premijeru, stiže jedan i iz Europske unije pod naslovom “Pojačano angažiranje EU na Zapadnom Balkanu”. Umjesto podjela, u fokusu je zajednička suradnja. I to članica EU koje trebaju da se zalažu za brže reforme, vladavinu prava, održiv ekonomski oporavak, a sve u cilju europskog puta zemalja Zapadnog Balkana, samim tim i BiH. U iduća dva dana u EU se očekuju konkretni razgovori o ovoj temi.

Kad se pominju drugi akteri, najčešće se misli na utjecaj Rusije, Kine ili Turske na ovom području. Upravo europski non-paper ističe značaj rješenja bilateralnih sporova, uz snažno prisustvo EU. Za BiH je najvažnije, ističu, napredak o pitanju 14 prioriteta iz mišljenja EU Komisije kako bi se zemlja pomjerila od Dejtona do Bruxellesa. Sa tim su složni i predstavnici Rusije, koji zagovaraju ukidanje OHR-a, ali podržavaju europske integracije BiH.

Šta je bitno za BiH očigledno znaju sve diplomate, osim domaćih vlasti. I europski non-papera neke je stvar rješenja za BiH na EU putu, za druge neprihvatljiva ideja.

Raniji non-paperi bili su ohrabrenje za radikalnije izjave naših zvaničnika. Iz Njemačke stiže još jedna poruka stranke zelenih, da su protiv mijenjanja granica. Ipak, pitanje je koliko je EU voljna biti posrednik u političkim dogovorima bh. vlasti. Poznavaoci prilika kažu: na Njemačku možemo računati, dok je podrška ostalih zemalja upitna, pa tako i na današnjem sastanku.

Iako je u posljednjem dokumentu naglašeno da BiH mora ostati u centru pažnje EU, da je članstvo u EU prioritet i težnja, čekamo poruke sa današnjeg sastanka. Njihovi jedinstveni stavovi možda su jedini putokaz domaćim političarima.

Izvor: BHRT