Image default
SVAŠTA

Beč: Sezona kupanja uz posebne mjere

Iako sezona ljetnog kupanja u Beču počinje početkom maja, ove godine je uslijed pandemije koronavirusa pomjerena na 19. maj. Prema aktuelnim najavama 32 gradska otvorena i zatvorena bazena i kupališta se otvaraju uz brojne mjere koje trebaju omogućiti propisano rastojanje.

U ovoj sezoni broj kupača je ograničen na svakom bazenu, jer se mora poštovati pravilo slobodnog prostora u okruženju svake osobe. U zatvorenim bazenima svaki kupač ima 20 m2 slobodnog prostora.

Uz ove postojeće propise utvrđena su i dopunska pravila o ponašanju. Dolazak na bazene dozvoljen je samo osobama koje su prebolovale koronavirus, koje su cijepljene, te osobama sa negativnim testom na koronavirus. Testove je potrebno ponoviti pred svaki slijedeći dolazak, dok izuzetak predstavljaju djeca uzrasta do 10 godina.

(c) MA 44

U zatvorenim bazenima uvedena je dodatna registracija imenom i prezimenom. Pravila higijene kao i obaveza nošenja zaštitnih maski FFP2 vrijede i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Nije dozvoljeno duže zadržavanje na rubovima bazena ili stepenicama, a savjetuje se i izbjegavanje grupisanja ljudi. Mnogobrojni putokazi, piktogrami i nadzorno osoblje upućuju na poštivanje mjera.

Koliko je još mjesta na raspolaganju posjetioci mogu vidjeti na „semaforu za kupališta” ili putem aplikacije grada Beča „Stadt Wien Live-App”. Čim se bazen popuni, na ulaz se stavlja odgovarajuće upozorenje i ističe plava zastava.

Zbog svih pravila i mjera cijene ulaznica su znatno umanjene te se kreću od 1 eura za djecu uzrasta 7 do 14 godina, 2 eura za uzrast od 15 do 18 godina, osobe starije od 63 godine i sezonske goste, pa do 3 eura za odrasle osobe.