Image default
BIH DNEVNI

Herceg: Ublažiti važeće protuepidemijske mjere na svim razinama

MOSTAR – Ponukan osjetnim padom broja novooboljelih i hospitaliziranih Covid pacijenata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ). tj. trendom stabiliziranja epidemiološkog stanja, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg zatražio je u petak od Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a da žurno razmotre i Vladi predlože donošenje novih, ublaženih mjera.

“Osobito ističem restriktivne mjere ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i organiziranja glazbe uživo u ugostiteljskim objektima, na javnim okupljanjima i svečanostima. Držim da je, s obzirom na trenutačno epidemiološko stanje, a promišljajući potrebu postupnog normaliziranja života i olakšavanja rada poslovnih subjekata u HNŽ-u koji trpe značajne posljedice pandemije koronavirusa i kontinuirano se obraćaju Vladi s različitim prijedlozima i zahtjevima, potrebno razmotriti što žurnije donošenje novih mjera“, argumentira Herceg u dopisu Kriznom stožeru i Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a. Ukazujući da zbog drukčijeg načina rada ugostiteljskih objekata i ukidanja ograničenja kretanja značajan broj žitelja HNŽ-a odlazi u susjednu Zapadnohercegovačko županiju, što, također, može ugroziti trenutačnu povoljnu epidemiološku situaciju u HNŽ-u, treba žurno prilagoditi protuepidemijske mjere novom, poboljšanom stanju na terenu.

“Koristim prigodu ponoviti svoj nedavni javni poziv i višim razinama vlasti da mora doći do neodgodivog ublažavanja režima prelaska državne granice kako bismo spasili turistički sektor i ovogodišnju sezonu. Turizam je strateški bitna grana gospodarstva u HNŽ-u i za nju je vezana egzistencija velikog broja ljudi. Na istom tragu, želeći potaći oporavak gospodarstva ali i našim žiteljima omogućiti konačno normaliziranje života, od Vlade FBiH, Federalnog kriznog stožera i Federalnog ZJZ očekujem da, sukladno očitom poboljšanju epidemiološke situacije, donesu nove mjere i preporuke i dopuste okupljanje i većeg broja ljudi na otvorenom. Važeća ograničenja ugrožavaju čitav niz gospodarskih grana, ali i stvaraju dodatni psihološki pritisak na ionako opterećen narod. Naravno, treba ostati na oprezu, ali i neke zabrane, kada govorimo o zbivanjima na otvorenom, prilagoditi novom stanju i lokaciji, tj. veličini prostora na kojem ih se organizira, onako kako na tome rade i susjedi“, poručio je u izjavi za Fenu Herceg.