Image default
ZDRAVLJE

Šest razloga zašto je krumpir dobar za naše zdravlje

Pretjerana konzumacija bilo koje hrane nije dobro za zdravlje, a neka istraživanja sugeriraju da je pretjerana konzumacija proizvoda od krumpira povezana s visokim krvnim tlakom. No, problem obično predstavlja način na koji obrađujemo i pripremamo krumpir.

Naime, krumpir sadrži mnogo vitamina i drugih hranjivih tvari koje su ključne za naše zdravlje. Evo šest razloga koji pokazuju zašto je krumpir dobar za naš zdravlje.

Vitamin C

Kada se spominje vitamin C, ljudima obično na pamet padne naranča i drugi agrumi. No, važan izvor vitamina C je i krumpir. Jedan krumpir od 150 grama u prosjeku sadrži oko 15 posto dnevno preporučene doze vitamina C.

Vitamin C je jako bitan za naše zdravlje jer pospješuje rad imunološke funkcije, sadrži antioksidanse, igra ključnu ulogu u formiranju vezivnih tkiva, a važan je i za zdravlje naših zuba. Nedostatak vitamina C je također povezan s ispadanje zuba.

Vitamin B6

Ova vitamin ključan je za rad više od 100 enzima u tijelu, omogućavajući im razgradnju bjelančevina – proces koji je ključ za dobar rad živaca. To je možda i razlog zašto je vitamin B6 povezan s dobrim mentalnim zdravljem.

Jedan krumpir sadrži oko četvrtine dnevno preporučene doze ovog vitamina.

Kalij

Kalij je važan za regulaciju električne signalizacije u mišićima i živcima. Upravo stoga previsoke ili preniske količine kalija u tijelu mogu zaustaviti rad srca.

Pečeni i prženi krumpir sadrži visoke razine kalija, i to oko trećinu dnevno preporučenog unosa kalija. No, osobe koje imaju neku bolest bubrega trebali bi pripaziti na unos krumpir. Naime, ako bubrezi ne rade ispravno, to može onemogućiti sposobnost izbacivanja viška kalija iz tijela.

Kolin

Kolin je spoj koji se veže za masnoću da bi stvorio fosfolipide, građevne elemente staničnih zidova. Od vitalne je važnosti unositi dovoljno kolina jer je to neophodno za zdrav mozak, živce i mišiće. Krumpir, soja i meso sadrže najveće količine kolina.

Dobar je probavu

Kuhanje i hlađenje krumpira prije nego što ga pojedete omogućuje stvaranje otpornog škroba. Ovaj zdravi škrob pomaže našem tijelu na mnogo načina, a djeluje i kao prebiotik koji je važan za zdrav mikrobiom crijeva. Iako je hladni kuhani krumpir zbog toga teže probaviti, pri tome se stvaraju i masne kiseline koje su izuzeto dobre za zdravlje probavnog sustava.

Osim toga, ove masne kiseline pomažu i u radu metabolizma jer smanjuju razinu šećera u krvi. Sve to čini kuhani krumpir niskokaloričnom, hranjivom i zasitnom hranom.

Ne sadrži gluten

Krumpir je također prirodno bez glutena, pa je izvrsna opcija za ljude s celijakijom ili one koji trebaju izbjegavati gluten, piše Science alert. Isto vrijedi i za slatki krumpir koji sadrži nešto više kalorija i ugljikohidrata.

Izvor: N1