Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

POLITIKA NIČEGA: Hrvati neće da se ukinu vize za žitelje Saudijske Arabije, Bošnjaci protiv olakšanog ulaska dijaspore i turista u BiH

Piše: Dragan Bradvica

Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju određene mjere i instrumente koji mogu napraviti problem Republici Hrvatskoj ali ne želim da to povlačimo nego da se problem s graničnim prijelazima promptno riješi u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, poručio je Vojin Mitrović,ministar prometa i veza BiH.

On je nakon sjednice Vijeća ministara BiH novinarima potvrdio kako se o ovome razgovaralo dodajući da je Hrvatska još 2008. godine donijela Odluku s istim odredbama kao aktualni Pravilnik od 20. svibnja 2021. Međutim, kako dodaje, ta se Odluka nikada nije primjenjivala.

Podsjetimo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju. Novim pravilnikom određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet kroz Hrvatsku teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara.

Konkretnije, prijevozničke kompanije iz BiH koje prometuju na tom pravcu, a prevoze robu koja se izvozi ili uvozi u zemlju, neće moći da idu na granične prelaze na putevima obuhvaćenim prekategorizacijom, kao i da su na takvim geografskim položajima da im je daleko da idu na druge prelaze. Riječ je o prelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Jednostrana odluka

– Posljednjih dana sam imao nebrojeno razgovor s hrvatskim kolegom Olegom Butkoviće i dobio uvjeravanje da će se vratiti na stari režim. Čvrsti smo u stavu da se ovaj Pravilnik treba povući dok Hrvatska i BiH pravno ne riješe ovo pitanju, kaže Mitrović. Ističe da mu je obećano da će problem biti kratkotrajno riješen, ali i da će biti poduzeti određeni koraci koji bi omogućili tranzit roba preko ovih graničnih prijelaza.

Prema njegovim riječima, o svemu se već obaviješteni i Prometna zajednica i Europska komisija. Isto tako, i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju podrazumijeva donošenje određenih pravnih akata u dogovori, a sada je na sceni bila jednostrana odluka Hrvatske. Smatra kako se nije moglo preventivno djelovati jer vlasti u BiH nisu ni znale za donošenje Pravilnika u Hrvatskoj.

Novinare je zanimalo može li se računati na to da će ministri iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara BiH glasati za eventualno uvođenje određenih recipročnih mjera prema Hrvatskoj, kaže kako te eventualne mjere niti ne trebaju prolaziti Vijeće ministara BiH.

Gdje staje logika, počinje BiH

Uz ovo, u srijedu je na stolu bila i odluka o mogućem ukidanju viza za žiteljeSaudijske Arabije koji dolaze u BiH. Međutim, ministri iz HDZ-a BiH glasali su protiv ove odluke.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o vizama uputilo je Vijeću ministara Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je kako su ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević jučerašnjom odlukom onemogućili dolazak tisuća turista u BiH.

– HDZ je glasovima ministara Grubeše i Gudeljević na sjednici Vijeća ministara BiH onemogućio dolazak tisuća turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u sektorima koje je pogodila pandemija. Iracionalna politika inata i blokada nije europska vrijednost niti koristi bilo kome u BiH ili regiji, napisala je Turkovićna svom Twitter nalogu.

Nešto ranije, Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, oglasio se povodom ove odluke te je naglasio kako se protivi ovoj ideji, a svoje mišljenje je opravdao podatkom da BiH godišnje prihoduje 880 tisuća maraka na troškovima za izdavanje viza te da bi ukidanje viza oštetilo državni proračun.

A kako u Vijeću ministara BiH sve, čini se ide ‘tuk na utuk’, svjedoči da su nakon toga bošnjački ministri u Vijeću ministara BiH glasovali protiv odluke da se olakša ulazak u zemlju za bh. dijasporu i državljana trećih zemalja uz posjedovanje antigenskog testa ili pak potvrde o cijepljenju, što će se negativno odraziti na bh. dijasporu i turizam.

Prijedlog da se uz PCR uvaži i antigenski test, te potvrda o cijepljenju prigodom ulaska u BiH uputila je Gudeljević ali su Turković, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar obrane BiH Sifet Podžić bili protiv toga.

A kako to bude u zemlju apsurda i koja počinje tamo gdje staje logika, najdeblji kraj ove politike ničega ponovno će izvići žitelji i turistički djelatnici koji su očekivali da se ove sezone barem počnu vraćati tamo gdje su bili prije nego iz je pandemija koronavirusa bukvalno sasjekla.