Image default
BIH DNEVNI

NEVJEROJATNA IZJAVA PREMIJERA: Novalić: Nismo potrčali za vakcinama, da ne budemo pokusni kunići

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH danas je tokom posjete Zeničko-dobojskoj županiji i Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), odgovarao i na novinarska pitanja o problemima u nabavci cjepiva za građane. Te sporom procesu cijepljenja u tom entitetu i ZDŽ-u, piše Fena.

Novalić je istakao kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku cjepiva. Mada su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti.

“Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, „potrčali“ prvi. I bili neki, „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile . Mađarska, Srbija, Izrael…”, naveo je Fadil Novalić.

Dodao je kako je “jednak postotak vakcinacije” kao BiH imaju neke razvijenije zemlje.

“Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja…U toj, svjetskoj igri vakcina, najbolje su prošli oni koji ih proizvode. Pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje „trećeg svijeta“”, kazao je Fadil Novalić.

Fadil Novalić: U završnoj fazi nabavke vakcina

Međutim, Vlada FBiH je u „završnoj fazi nabavke vakcina“. U tom procesu naškodila je “javna kampanja oko nabavke vakcina”. Tvrnja je ovo entitetskog premijera.

“To nam je rekao i Ruski fond. Da ne toleriše da ga se izlaže na taj način. I, onda, smo zatvorili informacije. Sada smo, zaista, u zadnjim danima pred potpis ugovora.

Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga diplomatskom poštom. Nismo ga još dobili, jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ga ovih dana. Odmah ćemo ga i potpisati… Danas smo imali sastanak s Pfizerom. Znači, nabavka milion vakcina. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor”, najavio je Novalić.

Masovna vakcinacija, kaže, nije samo pitanje nabavke vakcina. Nego i organizacije vakcinacije, koja je u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.