Image default
BIH

OPET ZA 15 DANA: Novalić najavio milijun doza cjepiva

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je boravio u posjeti Brezi i Zenici, a nakon posjete Kantonalnoj bolnici Zenica najavio je veću podršku Vlade FBiH u narednom periodu te je najavio potpisivanje ugovora s Pfizerom za 15 dana čime bi osigurali milijun doza protiv koronavirusa.

Novalić je danas u posjeti Zeničko-dobojskoj županiji boravio s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem te predstavnicima županijskog i gradskog obora SDA Miralemom Galijaševićem i Nezirom Pivićem.

U Kantonalnoj bolnici zajedno s Izetbegovićem sastao se s direktorom Rasimom Skomorcem gdje se govorilo o ulaganjima, a komentirao je i nabavku cjepiva uz obrazloženje da za 15 dana potpisuje ugovor s Pfizerom.

U završnoj smo fazi nabavke vakcina, javna nabavka nam je naškodila, to nam je rekao i Ruski fond i sada smo zaista u zadnjim danima pred potpis ugovora. Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor, poslala nama diplomatskom poštom, danas smo imali sastanak sa Pfizerom, nabavka milion vakcina i za 15 dana ćemo potpisati ugovor. Sve to privodimo kraju. Masovna vakcinacija nije samo pitanje nabavke već i organizacija davanja koja je na kantonalnim ministarstvima zdravstva, poručio je Novalić.

Podsjetimo, federalni premijer već je desetak puta najavio da će cjepiva stići ‘u idućih 15 dana’.