Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

VIŠEMILIJUNSKA IMOVINA: CIN objavio imovinsku karticu Marija Kordića

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je imovinski karton mostarskog gradonačelnika Marija Kordića.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, rođen je 1972. godine u Ludwigshafenu u Njemačkoj. Osnovnu školu je pohađao u Njemačkoj i Mostaru, a srednju je završio u Mostaru. Diplomirao je 1996. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je 2011. a doktorirao osam godina poslije. Po zanimanju je specijalista urolog.

Član je Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Ljekarsku karijeru je počeo u Kliničkoj bolnici „Dubrava“ u Zagrebu. U Mostar se vraća 1996. godine i radi u porodičnoj firmi sestre i zeta. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru zapošljava se 2003. godine − prvo kao specijalizant, zatim kao specijalista urologije i na kraju kao voditelj Odsjeka za žensku urologiju i liječenje urinarne inkontinencije na Klinici za urologiju. Ugovor o radu prestao mu je 15. februara 2021. godine.

Od 2016. do 2021. godine obavljao je funkciju direktora Doma zdravlja u Mostaru. Ranije je radio i kao savjetnik u Poliklinici „Mak“ u Mostaru, no kaže da više nije angažovan. Vijećnici Grada Mostara 16. februara 2021. godine su ga izabrali za gradonačelnika.  

U imovinskom kartonu je naveo da posjeduje kuću u Podacama u Hrvatskoj koju je dobio u kompenzaciju za dugovanja iz vremena kada se bavio privatnim biznisom. Također posjeduje šumu u Mostaru koju je kupio s namjerom da gradi vikendicu te hotel u Frankenthalu u Njemačkoj koji je njegov otac krajem 80-ih kupio i upisao na njegovo ime. Hotel je iznajmljen i stavljen na prodaju. Kordić je rekao da posjeduje i stan u porodičnoj kući koja je formalno vlasništvo njegovog oca i stričeva. U istoj kući se nalazi i poslovni prostor koji iznajmljuje Poliklinici „Mak“. Naslijedio je i vikendicu u Kruševu kod Mostara, ali ni ona nije uknjižena na njegovo ime. Ima ušteđevinu od 50.000 KM.Njegova supruga je naslijedila stan u Zagrebu, a sin posjeduje stan u Mostaru koji još uvijek nije uknjižen jer se nalazi u novoizgrađenoj zgradi. Također, Kordićev sin u Hrvatskoj ima ušteđevinu od 500.000 kuna, a u razgovoru za CIN Kordić je objasnio da su sinov stan i ušteđevina rezultat prodaje stanova u zgradi koja se nalazi u Hrvatskoj a u čiju je izgradnju uložio novac preko firme prijatelja. Sin posjeduje i mercedesa kojeg mu je otac poklonio za 18. rođendan.