Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Christian Schmidt će pocijepati osovinu Čović-Dodik!

Dragan Čović je pozdravio dolazak Christiana Schmidta i zagovara članstvo BiH u NATO savezu, što je prst u oko Miloradu Dodiku. Čovićevi ministri su blokirali vizne olakšice za Arape, Dodikovi su digli ruke gore. Ranije, ministri iz SNSD-a su glasovali za Selmu Cikotića, kontra HDZ- BiH.

Šef SNSD-a Milorad Dodik još uvijek je korisna pružena ruka za Dragana Čovića u državnim institucijama, ali sve je upadljivije da je hrvatski stožernik sumnjiv nervoznom Dodiku.

Dapače, obojica sve teže podnose kušnje i nepovratno se približavaju razlazu oko nekoliko strateških pitanja. Novi Visoki predstavnik Christian Schmidt je najveći izazov za partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a.

Njemački diplomata ne dolazi u BiH kao turist, kakvim ga imbecilno pokušava omalovažavati uplašeni Dodik, s njim se mora surađivati ili ćeš imati problem s moćnom Njemačkom državom. Po mnogima, upravo će Schmidt spontano svojim pragmatičnim prohtijevima pocijepati osovinu Čović-Dodik, jer će hrvatski stožernik morati prihvatiti integracijske procese i neke teške kompromise.  

Partnerstvo Čovića i Dodika se svelo na parolašku rutinu 

Odavno susret starih prijatelja Dragana Čovića i Milorada Dodika, samoproglašenih nacionalnih poglavica, nije izazvao manje pozornosti domaće i međunarodne javnosti kao što je zadnji u ponedjeljak u Banjoj luci.

Od nekakvog značaja su tek zaključci da će se HDZ BIH i SNSD bolje iskomunicirati oko pitanja iz domena Vijeća ministara, jer su u zadnje vrijeme primijetili određenu konfuziju u kreiranju dnevnog reda i glasovanja, primjerice  oko uvođenja olakšica za državljane Saudijske Arabije, kada su Čovićevi ministri bili protiv dok je Milan Tegeltija i drugi ministri iz SNSD-a glasovali ‘za’ vizne olakšice. 

Vidljivo je da se Čović skrušeno ispovijedio Dodiku zbog dobrodošlice novom Visokom predstavniku Christianu Schmidtu, nevješto se pravdajući da je i dalje u biti za gašenje OHR-a, ali eto, ako je PIC već imenovao njemačkog diplomatu, očekuje da on pokrene procese naprijed. 

Da bi zamaskirali nepremostive političke prepreke i različita stajališta oko najmanje dva strateška pitanja, Čović i Dodik su providno pokušavali “umiriti” gorde i uplašene zagovornike partnerstva HDZ-a BiH i SNSD-a, ili kako to u Sarajevu paranoično oslovljavaju, hrvatsko-srpska osovina, da nema pucanja partnerstva i da se zajedničko pragmatično i interesno savezništvo neupitno nastavlja. 

Ako se, međutim, malo dublje prodre u partnerstvo Čovića i Dodika, njhove pozicije unutar nacionalnog političkog korpusa i, ponajviše, ključne političke teme koje opterećuju Banja luku i Mostar, vrlo je uočljivo kako oni jedan drugome i ne mogu baš puno toga pomoći i da glavne stvari ovise od potpuno drugih čimbenika i aktera.

Partnerstvo Čovića i Dodika se svelo na parolašku rutinu i plasiranje ispraznih političkih fraza, tipa mi smo za gašenje OHR-a i odlazak stranih sudaca, nećemo dopustiti nestanak konstitutivnosti naroda iz Ustava BiH. I tu prestaje svaki smisao. 

Čak što više, Dragan Čović je sve beskorisniji Dodiku. Vrlo je indikativno da Dragan Čović i Milorad Dodik zajednički, recimo, uopće ne komentiraju stajališta američkog Držanog tajnika Blinkena o ograničenim ustavnim promjenama i izmjenama Izbornog zakona. 

Neugodne pozicije

Nakon sastanka u Banjoj luci lica Dragana Čovića i Milorada Dodika nisu više bila tako ozarena, njiihovi pogledi su bili više oboreni prema dole, očni kapci su djelovali neuobičajeno olovno teški.

Naime, nimalo nisu ugodne pozicije hrvatskog i srpskog nacionalnog vođe. Hrvatski samoproglašeni stožernik sudbonosno želi izmijeniti Izborni zakon, ali on od Dodika ima samo verbalnu korist i potporu, adresa za kompromis formalno je bošnjački nacionalni poglavica Bakir Izetbegović, a u biti je to “Kvinta”, američki veleposlanik i njegove europske kolege. 

Čovića moraju brinuti poruke sarajevskih partnera da izmjena Izbornog zakona nema, barem ne onakvog kakvim bi ga stožernik i približno poželio, dok je tako snažno njegovo antidržavno savezništvo sa separatistom Miloradom Dodikom. 

-Naš vrlo jednostavni pristup je da kroz dvije izborne jedinice u Federaciji BiH bude osiguran legitiman izbor hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao je Čović novinarima dodavši kako se i u parlamentarne domove naroda moraju biti izabrani legitimni zastupnici.

Pojasnio je kako su u SDA zagovarali da se članovi Predsjedništva BiH biraju u parlamentu no problem je u tome što SNSD na to ne pristaje pa bi onda postojao asimetrični izborni sustav.

Dodik je kazao kako reforma načina biranja članova Predsjedništva BiH mora biti usuglašena između svih, a pojasnio je kako će on inzistirati na tome da BiH funkcionira isključivo na temelju koncepta konstitutivnosti naroda koji onda biraju svje predstavnike u tijelima vlasti.

-Oni koji žele druge koncepte moraju znati da to nije sukladno ustavu i Daytonu, kazao je Dodik.

Uzdrmana karizma

Osim što ga vrijeme gazi i sve više ljudi kuži njegove laži, neki posve drugi vjetrovi na hrvatskom dijelu političke pozornice postaju sve neugodniji po  Dragana Čovića.

Njegovu političku karizmu surovo je uzdramo na sjednici HNS-a čelnik  Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž. Brutalno je ogolio svu jalovost HDZ-a BiH i stranačkog vođe i njegovu manipulaciju s narodom i članstvom. Vještačko hladni i samouvjereni Čović je ostao zaleđen.

-Sljedeće godine će biti osma godina neprekidnog mandata u vlasti na svim razinama. Dijete koje je upisalo prvi razred kada ste zajahali na funkcije, nakon općih izbora dogodine polazi u srednju školu. Navedite mi ijednu stvar koju ste učinili koja je položaj hrvatskog naroda učinila boljim i povoljnijim? Plašite narod platformama i alijansama, metaforično je opisao Čovićeve uspjehe  čelnik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž, objavivši bespoštednu borbu za eutanaziju nepodnošljivog političkog terora i svlačenje jarma s naroda. J. S.