Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

POLITIKA PRAVI BARIKADE: Hoće li se uskoro ujediniti glazbene škole u Mostaru?

Kavalec: Nadamo se da će vlasti iskoristiti ovu priliku

Kordić: Rano je govoriti o ovoj temi

Dugo najavljivani završetak obnove zgrade mostarske Glazbene škole na Musali u Mostaru i nakon silnih obećanja vladajućih, još nije krenuo u postupak realizacije.

Iako je završena prva faza radova, što podrazumijeva obnovu krova, otvora i fasade, kada će biti nastavljeni radovi na uređenju unutrašnjosti i opremanju glazbenim instrumentima, još uvijek je upitno.

Renoviranjem zgrade Muzičke škole na Musali, prema riječima Kathleen Kavalec, šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini koja inače snažno podupire ovaj projekt, nudi se izvanredna prilika da Mostar i djeca Mostara dobiju suvremenu i visokokvalitetnu glazbenu školu, s vrhunski opremljenim učionicama i koncertnim salama te obnovljenim instrumentima i opremom.

– Uz potporu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije i Misije OSCE-a u BiH, nastavnici dviju postojećih glazbenih škola, predstavnici Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo zajednički izradili su novi, suvremeni nastavni plan i program. Nažalost, na njegovo usvajanje čeka se već nekoliko godina. Nadamo se da će, s novoizabranim čelnicima u Mostaru, vlasti iskoristiti ovu priliku da konačno usvoje novi plan i program i tako stvore uvjete za ujedinjavanje sadašnje dvije škole u jedinstvenu instituciju svjetske klase koja će koristiti svim učenicima, a sada obje trpe zbog neodgovarajućih prostorija za rad, kaže Kavalec u razgovoru za Dnevni list.

Nema političke volje

Nedostatak političke volje, uz dugogodišnje nefunkcioniranje Gradskog vijeća kao osnivača škola u Mostaru, dosad su bili prepreka za ujedinjene, čime bi se objedinile dvije postojeće u jednu suvremenu ustanovu.

– Nakon izbora novog Gradskog vijeća, nadamo se da ćemo u ovoj oblasti konačno svjedočiti napretku. Međunarodni donatori su ponudili sredstva za završetak obnove, pod pretpostavkom da se donese odluka o konsolidaciji u jednu školu, tako da svi učenici koji pohađaju satove muzike u Mostaru mogu imati pristup istim, vrhunski opremljenim prostorijama i muzičkoj obuci. Uvjereni smo da će Gradsko vijeće, uz konsultacije s roditeljima, nastavnicima i razvanteljima glazbenih škola, prepoznati vrijednosti koje će s ovom novom ustanovom donijeti ne samo muzičkom obrazovanju, već i Gradu u cjelini, dodaje Kavalec.

Prema procjenama, za drugu fazu projekta potrebno je oko 400 tisuća eura, a završetkom opremanja škole učenice i učenici, koji pohađaju nastavu u neodgovarajućim prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače i Muzičkog centra “Pavarotti”, kao i njihovi nastavnici ponovno bi imali svoju zgradu i normalne uvjete za učenje i rad.

– Ne postoje stvarne prepreke za to, osim možda nepostojanja političke volje da se uspostavi suvremena i funkcionalnija glazbena škola za sve učenike u Mostaru. Većina pripremnih radova već je obavljena i sredstva donatora su dostupna. Sve administrativne probleme moguće je riješiti uz dobru volju i dijalog nadležnih zvaničnika. Nedavno sam se sastala s predstavnicima klubova naroda pri Gradskom vijeću Mostar i svi su izrazili spremnost da podrže ovaj projekat, jer su prepoznali prednosti za Grad i učenike koji pohađaju satove muzike. Sada se pruža najbolja prilika za ispunjenje obaveza i pretvaranje dobrih namjera u konkretne odluke. Nakon dugotrajnog perioda u kojem Gradsko vijeće nije funkcioniralo, znamo da se u Mostaru nagomilalo mnogo problema koji zahtijevaju urgentno rješavanje. Smatramo da bi među tim gorućim pitanjima prvi prioritet novih vlasti trebalo biti osiguravanje kvalitetnog obrazovanja mladima, ističe Kavalec.

Misija OSCE-a u BiH inače se već duže vrijeme zalaže za ujedinjenje glazbenih škola u Mostaru. Uz zalaganje na izradi i usvajanju zajedničkog nastavnog plana i programa za glazbenu školu, naša misija tragala je i za donatorima koji bi financirali završetak renoviranja. U očekivanju da će zastoj u usvajanju ovog plana i programa uskoro biti otklonjen i da će dolaskom nove gradske uprave uskoro biti napravljeni potrebni administrativni koraci za ujedinjenje, Vlada Republike Turske iskazala je spremnost i volju da podrži obnovu, najavljuje Kavalec.

Razgovor s Kordićem

Nedavno je o ovome razgovarala i s gradonačelnikom Marijom Kordićem. Nova uprava Grada, navodi, pokazuje veći stupanj razumijevanja za činjenicu da će okončanje ovog projekta predstavljati znak drugačije vizije budućnosti Grada.

– Na sastanku koji sam nedavno održala s gradonačelnikom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem, jedna od glavnih tema razgovora bila je predloženo ujedinjenje mostarske glazbene škole. Čini se da je nova Gradska uprava opredijeljena da uloži napore i realizira aktivnosti kako bi ispunila velika očekivanja građana Mostara, u što spada i završetak obnove zgrade Glazbene škole. I gradonačelnik i predsjednik pokazali su spremnost da obnove zgradu kako bi se osigurali kvalitetni uvjeti za glazbeno obrazovanje i nagovijestili da će razmotriti korake koji su neophodni za nastavak ovog rada. Uvjerena sam da bi obnavljanje Muzičke škole vratilo u život jednu od glavnih predratnih kulturnih znamenitosti i unaprijedilo gradsku kulturnu baštinu. Ovo bi moglo i savršeno poslužiti kao ključni korak ka revitalizaciji grada. U današnjem svijetu mnogi su gradovi otkrili da ulaganje u kulturne i obrazovne institucije služi kao katalizator za razvoj i turizam, čineći gradski život življim i privlačnijim, posebno za mlađe ljude koji bi inače mogli tražiti priliku za emigriranje. Sa svojom bogatom kulturnom istorijom i prelijepim okruženjem, Mostar ima brojne prirodne prednosti na kojima može dalje graditi kako bi se poboljšao život i ekonomski prosperitet svih građana, istaknula je.

Na naše pitanje koliko je dosad uloženo novca i tko je sve sudjelovao u obnovi, Kavalec je kazala da je to pitanje za Gradsku upravu, te da je prva faza rekonstrukcije završena 2010. sredstvima iz različitih izvora, ali da Misija OSCE-a nije sudjelovala u tome. Pokušali smo jučer na ovu temu razgovarati i s gradonačelnikom Kordićem, koji nam je u SMS poruci rekao da je rano da se konkretno na ovu temu javno govori, te da se radi na pripremi koncepta.

H. Ž.