Image default
BIH DNEVNI

Prijatelj Milorada Dodika dobio posao projektiranja Zračne luke Trebinje

Banjalučki ‘Institut za građevinarstvo IG’, koji je u obiteljskom vlasništvu biznismena Slobodana Stankovića, radit će plansku i projektno-tehničku dokumentaciju Zračne luke Trebinje, stoji u odluci Zračne luke Srbije.

Posao je nakon provedene natječajne procedure, dodijeljen ovoj tvrtki, a vrijednost ugovora je nešto viša od 68 milijuna dinara (578.216 eura), piše eKapija.

Što se sve planira graditi

Na natječaj je pristigla i ponuda kineske kompanije ‘Avic-intl Airport Construction’ sa sjedištem u Pekingu, a njena vrijednost bila je nešto viša od ponude banjalučke firme, odnosno 69,8 milijuna dinara, piše Direkt portal.

Prema projektnom zadatku, lokacija planirane Zračne luke Trebinje je oko 14 kilometara zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža. Kako je navedeno u natječajnoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektirati i izgraditi na zračnoj luci su poletno-slijetna staza, staze za vožnju, platforme, helidrom, tehničke platforme za opremu zračne luke, servisne prometnice, perimetarski put i druge interne prometnice, zatim spasilačko-vatrogasni poligon, parking za posjetitelje i zaposlene na zračnoj luci, kao i pristupne prometnice i parterno uređenje.

Od objekata visokogradnje gradit će se terminalna zgrada, toranj kontrole letenja, vatrogasna stanica, kargo terminal, skladište goriva sa pretakačkom i pumpnom stanicom, garaža za smještaj opreme i sredstava zračne luke, terminal poslovnog zrakoplovstva, hangar za zrakoplovne poslovne zrakoplovstva, ograda perimetra zračne luke i pomoćni objekti.

Srbija vlasnik

Gradnja Zračne luke Trebinje je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, a financijer će biti Srbija, koja će i gazdovati zračnom lukom.

Kako je ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović najavio krajem prošle godine, početak gradnje Zračne lukeTrebinje očekuje se početkom drugog kvartala ove godine, za šta je, kako je rekao, u proračunu predviđeno pet milijardi dinara.

Prema najavi gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića iz ožujka ove godine, zračna luka bi trebalo da zaživi u idućih godinu dana. Po izgradnji zračne luke, od Beograda do Trebinja bi se zrakoplovom stizalo za oko 40 minuta. Podsjećamo, Slobodan Stanković blizak je prijatelj Milorada Dodika, a njegove tvrtke već godinama putem tendera dobivaju milijune maraka javnog novca, piše Direkt portal.