Image default
BIH

MAGAZINOVIĆ: Izbore ne odlučuje volja glasača, dva puta kradu glasove relevantne stranke

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, izjavio je za N1 da je za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića suštinski važno da, kako je rekao, “ako se može u Ustav BiH upisati da će on biti član Predsjedništva BiH i da se izbori ne održavaju”. U osvrtu na pregovore o izmjeni Izbornog zakona BiH i na nesuglasice s tim u svezi, naveo je da je proces počeo te da ide vrlo “kilavo”.

Paralelni vidljivi te proces koji se odvija mimo očiju javnosti

“Imate dva paralelna procesa: ovaj koji je vidljiv, a to je rad Interresorne radne skupine, te paralelan proces koji se vodi mimo očiju javnosti, a koji vode predstavnici međunarodne zajednice s predstavnicima određenih političkih stranaka, s naglaskom na SDA i HDZ BiH. To se i ne krije pa Čović najavi da će sjesti s Izetbegovićem. Onda se postavlja pitanje čemu Interresorna radna skupina i ta predstava za narod. Mi služimo kao izlog a stvari se zbivaju na drugom mjestu. S tom spoznajom su došli u Interresornu radnu skupinu raditi i nije najvažnije što će tu biti dogovoreno, već su to oni koji dogovore. Zato su proces u samom startu narušili stranački lideri koji tretiraju taj institucionalni rad kao nužno, zlo a ne kao nešto što je potrebno“, smatra sugovornik N1 koji je napomenu da se do sada razgovaralo o tri poglavlja važećeg Izbornog zakona te da nije bilo značajnih razmimoilaženja.

“Za mene, kao člana te radne skupine, je najvažnije da se izmijeni dio koji se odnosi na to da se zajamči fer i poštene izbore. Danas izbore odlučuju oni koji nakon 19 sati imaju u rukama  glasačke listiće. Izbore ne odlučuje volja glasača – to je glavni problem. S druge strane, imate stranke vlasti. Njihov prioritet je da se ništa ne promijeni jer u ovakvom sustavu opstaju. U startu imaju 20.000, 30.000 glasova. Na primjer, Naša stranka, koja je parlamentarna stranka, ima manje od 30.000, dakle dva puta ukradu glasove jedne relevantne stranke. To je nešto što je za nas zaista suštinski problem. Za Čovića je suštinski to ako može u Ustav upisati da će on biti član Predsjedništva i da se izbori ne održavaju. Budući da ne može, onda traži varijantu da se ne to upiše ali da to znači upravo to“, izjavio je Magazinović koji je dodao da je u par navrata komunicirao s Tužiteljstvom BiH u pogledu izborne krađe, a od kojeg je dobivao informacije o tome šoa je urađeno po tom pitanju toga, ali je problem što izostaju sankcije.