Image default
BIH

Obustavlja se cijepljenje zbog štrajka, opet će ispaštati građani

Zdravstveni radnici u Sarajevskoj županiji od ponedjeljka, 14. lipnja, stupaju u opći štrajk, odlučeno je nakon niza sastanaka pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu i Vlade SŽ-a na kojima nije postignut dogovor te nakon prosvjeda liječnika održanog u četvrtak.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić za Klix.ba je kazao da zdravstveni radnici stupaju u štrajk u punom kapacitetu, što je odluka Glavnog odbora Sindikata.

“Zdravstveni radnici stupaju u štrajk, a od ponedjeljka će zdravstvene ustanove raditi sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH. Dakle, primat će se samo hitne slučajeve“, istakao je.

Na upit kako će se štrajk odraziti na proces cijepljenja protiv Covid-19, Selimić je kazao da neće biti cijepljenja već samo revakcinacije.

“Članovi našeg Sindikata će biti raspoređeni i u Zetri. No, kako cijepljenje nije hitno, to znači da se neće odvijati“ kazao je Selimić uz napomenu da će se vršiti samo revakcinacija kako ne bi propali ni termini ni cjepiva.

S druge strane, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije SŽ-a, prim.dr. Izet Hočko, poručuje u izjavi za Fenu da članovi tog Sindikata neće sudjelovati u štrajku najavljenom od 14. lipnja. Podsjetio je da se radi o sindikatu koji okuplja oko 1.200 članova, te odbacio tvrdnje o stupanju liječnika u štrajk.

“Izjave u medijima da liječnici od ponedjeljka idu u štrajk su netočne i čista obmana javnosti i naših članova“, naveo je Hočko istaknuvši da te tvrdnje predstavljaju zlouporabu i drugih koji organiziraju štrajk, pozivajući se na profesiju liječnika.

Kako je naglasio, Sindikat doktora medicine i stomatologije SŽ-a traži od Vlade FBiH da izmijeni Zakon o reprezentativnosti sindikata kako bi i taj Sindikat stekao reprezentativnost i time ostvario vlastita prava, tj. pristupio potpisivanju Kolektivnog ugovora.