Image default
DNEVNI LOKALNO

VLADA HNŽ: Konstitutivnost Srba dobila pozitivno mišljenje

Na u petak održanoj 150. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatrala je prijedloge amandmana na Ustav HNŽ-a koje su podnijeli većina hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a, Klub zastupnika Bošnjaka i Klub zastupnika Srba.

Nakon razmatranja, Vlada je dala pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na konstitutivnost Srba u HNŽ-a ta na amandman koji se odnosi na jezik bošnjačkog naroda, dok na ostale amandmane Vlada nije dala pozitivno mišljenje.

“Presude Ustavnog suda moraju biti izvršene u potpunosti a svaki pokušaj njihova djelomičnog izvršenja je akt dnevnog politikanstva i uvod u usložnjavanje i destabilizaciju društveno-političkih prilika i životnih tokova“, ukazala je, pak, u srijedu, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u reagiranju na inicijativu Vlade, tj. premijera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenka Hercega da jedina točka dnevnog reda sjednice Vlade HNŽ-a budu izmjene i dopune Ustava HNŽ-a, no samo u dijelu koji se tiče konstitutivnosti Srba. Ona je tada podsjetila i upozorila da bi se takvom inicijativom flagrantno prekršilo i zanemarilo presudu Ustavnog suda FBiH br.U-48/17 od 16. svibnja 2018., kojom je utvđeno da određeni članci Ustava HNŽ-a nisu sukladni Ustavu FBiH, a koji se odnose na propisanu konstitutivnost i ravnopravnost naroda, na naziv i uporabu službenih jezika i pisama. Potpredsjednica FBiH Mahmutbegović zatražila je puno izvršenje navedene presude Ustavnog suda FBiH uz ocjenu da je parcijalna provedba te presude akt politikanstva i protuustavnog djelovanje, koje niti smije, niti može biti osnov političkog rada nigdje u BiH, a osobito ne u Mostaru i u HNŽ-u.

“Stoga tražim i inzistiram da se presudu Ustavnog suda FBiH u potpunosti izvrši i da osporeni članci Ustava HNŽ-a budu usklađeni s Ustavom FBiH. Konstitutivni narodi su Bošnjaci, Srbi i Hrvati, službeni jezici su bosanski (ne bošnjački!), hrvatski i srpski, a službena pisma su latinica i ćirilica“, poručila je potpredsjednica FBiH.