Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Sarajevski intelektualci sve više sumnjaju u Narod i pravdu

Da nema novog neizbježnog dodavanja soli na ranu u skoroj budućnosti iz ruku   Denisa Zvizdića, potpredsjednika stranke, za davno izbušenu i posrnulu SDA bi se komotno moglo ustvrditi da je uspjela oživjeti iz ‘kome’ i skinuti se s respiratora na koje je bila prikačena zbog niza teških grijeha, skandala i unutarnjih potresa.

Paradoksalno je da spasonosni lijek za oboljelu stranku supružnika Izetbegović donira sarajevska ‘trojka’ za koju se smatralo da bi zapravo trebala biti grobar SDA i surovi egzekutor koji je samo trebao zabiti taj posljednji čavao u lijes najjače bošnjačke stranke. 

Sterilnost i konfuzija

Do prije nekoliko mjeseci je to doista tako i izgledalo, međutim, nešto nesvjesnog, šeprtljavog, a po mnogima dosta i osmišljenog u odnosima i djelovanju Elmedina Konakovića, Nermina Nikšića i Predragana Kojovića, procese, po svemu sudeći usmjerava ka ozdravljenju i uskrnusnuću SDA.

To onda nekim automatizmom znači i prema vlastitom sahranjivanju. Kao da je ‘trojka’ upala u neku vrstu apatije, nema onog prepoznatljivog zanosa, iscrpili su većinu alata, napadi i priče oko SDA su deplasirani i izlizani, ljudi traže  promjene i konkretne reforme, žele vidjeti bolju Županiju Sarajevo.

Umjesto toga, dobili su sterilnost i konfuziju i s pravom postaju sve više razočarani.  

Dok je čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković agresivno vukao ‘trojku’, grmio svakog dana na dinastiju, na Osmicu, Asima, tajkune SDA s Ilidže i Novog grada, bilo je uzbudljivo i poletno. U zadnje vrijeme je Konaković dobrano utihnuo, osjeća se kod njega određeni zamor, gubi robusnost, dok njegovi partneri Nermin Nikšić i Predrag Kojović imaju prečih briga. 

Opterećni teškim problemima u strankama, koje guraju pod tepih, čelnici SDP-a i Naše stranke nameću isprazne  ‘više’ teme, o agresiji susjeda s istoka i zapada, forsiraju opsjednutost Čovićem i Dodikom, a glavnog protivnika Bakira Izetbegovića spominju tek sporadično i kada to ne mogu izbjeći. 

Građani žele konkretne rezultate

U Sarajevu za Nikšića tvrde da praktično ne napušta egzotično Boračko jezero, a za Kojovića da iznova prolazi Izetbegovićev test patriotizma nakon što je Naša stranka ‘izdala’ Probosansku opciju u Mostaru i kada Kojović nije mogao obuzdati Irmu Baraliju i Bošku Ćavar.

Nespretnost oko Jazz festivala i izrežirani kaos sa cijepljenjem, gdje prste ima SDA, samo su neke u nizu pogubljenosti ‘trojke’, koja je ogolila zabrinjavajuću trulež u odnosima između Elmedina Konakovića, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića.     

Još su svježe i rane oko blamaže s izborom Bogića Bogićevića za  gradonačelnika Sarajeva i tu se nikako ne može amnestirati nesložna ‘trojka’ od  očigledne odgovornosti. Naprasni raspad ‘četvorke’, također je bio traumatični feler. 

Ako je Vlada Edina Forte doista učinila vidljive pomake na povećanju transparentnosti i borbi protiv kriminala i korupcije, to ipak nije dovoljno. Građani žele konkretne rezultate i to odmah.

Međutim, osim što je to neupitno ‘Vlada dobrih namjera’, u općinama, ali ni u županiji ne vidi se napredak.

Koalicija SDA i NiP-a izvjesna u budućnosti

-I dalje je teško registrirati firmu, pogotovo za IT sektor i nova zanimanja. Pred mlade ljude koji pokreću biznis stavljaju se nepremostive prepreke, ulice su pune rupa, grad je zatrpan smećem… Ove tri stranke samo o SDA pričaju! Oni su se uživjeli u ulogu lokalnih „celebrityja“ i ponašaju se kao Instagram influneseri, a ne kao političari odgovorni glasačima, s neskrivenom dozom gorčine, ipak, dobronamjerno dijagnosticira slabosti poznati sarajevski intelektualac Haris Pašović.

Njega i cijelu akademsku zajednicu, poglavito kulturnjake zapanjuje identični odnos  reformske Fortine Vlade i višegodišnjeg maćehinskog odnosa SDA prema kulturi.      

-Predizborna obećanja o strategiji, kvalitetu i transparentnosti nova je Vlada odmah prekršila u kulturi i sportu. Ministar Samir Avdić je, bukvalno, iskopirao sve što je pokvario Kenan Alikadić, prethodni SDA-ov ministar koji, također, nije imao nikakvog pojma o kulturi. On, kao i njegov prethodnik, pristaje na degradiranje ovih državnih institucija na lokalnu razinu Sarajevske županije i abolira državu od svake odgovornosti za njih. Dalje, iz odluka se vidi da je Avdićev fokus na nacionalnom, a da ga međunarodni diskurs ne zanima. Avdićeva glavna „kreativnost“ je da Jazz Festivalu nije dodijelio nikakva sredstva, prvi put za 24 godine! Na osnovu njihove kulturne politike vidimo da nema nikakve razlike između njih dvojice u ideološkom, programskom i metodološkom smislu. Iz te činjenice se može vidjeti da je koalicija SDA i NiP-a izvjesna u budućnosti, prognozira Pašović. 

I nije on jedini koji sumnja u predanost i trajnu lojalnost Elmedina Konakovića projektu ‘trojke’ i nostalgičnost prema matičnoj stranci. Da je ta ‘trojka’ u nekoj  vrsti proklizavanja i pospanosti dokazuje i zastoj u proširenju tronošca. Prije   nekoliko mjeseci Konaković, Nikšić i Kojović su bombastično najavljivali ulazak u savezništvo još nekoliko stranaka. Spominjala se Platforma za progres, Neovisni blok, Hrvatska stranka pa i SBB Fahrudina Radončića.

Sve te priče su najednom utihnule. Čelnik SDA Bakir Izetbegović djeluje samoljubivo i zadovoiljno, svjestan i svog doprinosa razbijanju idiličnih odnosa u ‘trojci’.  

Nužno buđenje

-Konaković je politički rastao dok se ta politika mogla hraniti napadima na SDA. Ali to nije dovoljno. Kratko se živi od svađa i uvreda. Konaković je dobio priliku da pokaže šta zna, da pruži priliku kvalitetnim kadrovima, da svojom rukom popravi ono za što tvrdi da nije dobro ili nije dovoljno. Ovo što radi u posljednjih pola godine ja katastrofalno. Imenuju se nesposobni kadrovi, isključivo po stranačkoj i jaranskoj preferenciji. Konaković je pobjegao od izravne  odgovornosti i, umjesto sebe, isturio Fortu, a vidljivih rezultata Vlade Kantona Sarajevo nema. Konakovićeva nevjerovatna izjava na RTRS-u da je načelnik Općine Centar Srđan Mandić “uneredio generala Armije RBiH” se materijalizovala kroz “uneređivanje” Sarajeva koje nikada nije prljavije dočekalo bajramaske praznike. Njegova zvijezda tamni brže nego se to moglo pretpostaviti, razgoropadio se politički mrtvac Bakir Izetbegović. 

-Vlada Županije Sarajevo izgleda još uvijek nije svjesna svoje političke uloge u bosanskohercegovačkom društveno-političkom sustavu. Aktuelni saziv Fortine Vlade nije samo organ izvršne vlasti u jednoj bh. županiji već mjerilo na temelju  kojeg će građani iduće godine odlučiti da li će poslati SDA na političko smetlište. Međutim, ako “trojka” nastavi spavati, zatvarati oči pred problemima, iritirati građani besmislenim objašnjenjima u koje ni sami ne vjeruju, za sve kriviti SDA, a ne činiti dovoljno kako bi se stanje popravilo, onda će Vlada ŽS biti najveći adut SDA za dobijanje parlamentarnih izbora. U takvom raspletu “krivac” za pobjedu SDA na izborima zasigurno neće biti ni Bakir Izetbegović, ni Sebija Izetbegović, a ni Fadil Novalić već isključivo dezorijentirane stranke Trojke koje nisu ispunile očekivanja birača, briljatno je secirao Pašović , ali i uljudno preporučio buđenje. J. S.